Onbegrip bij Nedcar: werknemers gaan weer staken

Vandaag is het wederom raak: werknemers van VDL Nedcar leggen het werk neer. De vakbonden hebben opgeroepen te staken om zo 3,5% loonsverhoging op jaarbasis af te dwingen.

De Limburgse werknemers van VDL Nedcar kunnen er maar niet uitkomen met hun werkgever. Vandaag leggen ze, op aandringen van de vakbonden, alweer het werk neer. Niet omdat ze het oneens zijn over eventueel overwerk, maar puur vanwege de centen. Ze eisen een stabiele werkplek met goede werkdruk en mogelijkheden tot opleidingen loonsverhoging van 3,5% op jaarbasis. "De bedrijven maken nu forse winsten en wij vinden dat de werknemers daarvan een graantje mee mogen pikken", zegt Hans Wijers van FNV Metaal tegen de NOS.

Er is dit jaar al meerdere malen gestaakt, wat bij Nedcar leidde tot een aanzienlijke productieachterstand. In een poging om de werknemers toch aan het werk te krijgen, kwam het bedrijf gister met een voorstel van 2,86% loonsverhoging en nog eens elf miljoen euro voor scholing. Volgens werkgeversorganisatie FME is dit het uiterste voorstel dat gedaan wordt. 

Er wordt verwacht dat ongeveer 1.000 van de 7.000 werknemers het werk neerlegt. Hierdoor hoeft Nedcar niet de hele productie te stoppen, maar rollen er vandaag gewoon auto's van de band. Het zullen er alleen minder zijn dan normaal. De gevolgen zijn er niet minder om: de achterstand van ongeveer 2.000 auto's wordt alleen maar groter. Omdat VDL contractueel gebonden is een bepaalde hoeveelheid auto's voor opdrachtgever BMW te produceren, moeten de werknemers de achterstand op een ander moment toch weer inlopen.

De directie van het bedrijf hoopt dat de werknemers inzien dat het staken meer schade doet dan dat ze denken. Zeker nu het bedrijf onderhandelt met opdrachtgever BMW over het aantal auto's dat volgend jaar uit de fabriek moet komen. Hierbij helpt het niet dat er een groeiende productieachterstand in de boeken staat.