Volgend weekend mag bijna alles: politie komt alleen bij spoed

De CAO-onderhandelingen bij de politie verlopen enorm stroef. Daarom komen de politiebonden nu met extra zwaar geschut: de politie gaat van 14 tot en met 16 september alleen maar reageren op spoedmeldingen.

De dienders van Nederland hebben het niet goed voor elkaar. Ze hebben een te hoge werkdruk en krijgen te weinig loon. Om hier verandering in te brengen zijn ze al maanden acties aan het voeren voor een betere CAO, maar de voorstellen van minister Grapperhaus en korpschef Akerboom komen niet in de buurt van de acht procent loonsverhoging die geëist wordt. Daarom is het nu tijd om met zwaardere acties te komen.

De politiebonden voorzien grote problemen als de lonen niet stijgen. "Als er nu niets verandert, kunnen we er straks niet meer zijn als de burger ons nodig heeft," vertelt een woordvoerder aan de NOS. De bonden voelen zich dan ook genoodzaakt om hun leden op te roepen om in het weekend van 14 tot 16 september alleen te reageren op spoedmeldingen, de rest van de werkzaamheden mag blijven liggen.

Het is nog niet zover, maar als het ervan komt, dan kan deze actie ingrijpende gevolgen hebben voor bijvoorbeeld georganiseerde evenementen. Deze kunnen in sommige gevallen niet meer doorgaan zonder agenten die een oogje in het zeil houden, denk hierbij aan voetbalwedstrijden. De politie zal alleen reageren op dingen als geweldsdelicten, diefstallen en levensbedreigende situaties. De buurman die zijn verjaardag te luidruchtig viert, hoeft niet te rekenen op een bezoekje van wetshandhavers. Ook een hardrijder kan lachend zwaaien als hij een patrouillewagen inhaalt (maar doet dit beter niet in de trajectcontrole, want die staakt niet).