VIDEO. Deze elektrische auto kost maar €16.000

Sono Motors komt volgend jaar met een nieuwe elektrische auto die veel goedkoper wordt dan alles wat je nu kunt krijgen. Het beste nieuws van het verhaal is dat de auto (en de componenten) uit Duitsland komt, dus waarschijnlijk gewoon degelijk is.

De elektrische auto van Sono Motors gaat Sion heten en doet iets wat autofabrikanten eigenlijk nooit doen: grabbelen in het onderdelenpakhuis van de concurrentie. Om de auto goedkoper te bouwen hanteert Sono Motors hetzelfde adagium als StreetScooter: beter goed gejat, dan slecht verzonnen. De Duitsers gaan niet proberen het wiel opnieuw uit te vinden, maar hebben een auto met een bereik van 250 kilometer ontwikkeld op basis van onderdelen die al bedacht zijn. 

In het testmodel is dat duidelijk te zien aan het feit dat het eigenlijk een soort van opnieuw verpakte BMW i3 is. Maar uiteindelijk moet de auto wat minder ogen als een budget-BMW. Een ding dat in ieder geval heel erg opvalt is de buitenkant: de auto heeft geen lak (dat is immers slecht voor het milieu), maar heeft wel een berg zonnepanelen. 

De fotovoltaïsche cellen op het exterieur zijn bedoeld om de batterijen extra mee op te laden. Het is echter nooit genoeg om de auto helemaal mee op te laden. De panelen kunnen maximaal dertig kilometer rijbereik opleveren. De overige 220 kilometer trekt de auto uit het stopcontact.

De Sion komt volgend jaar op de markt en er zijn er al een paar duizend van besteld. Met een vanafprijs van €16.000 is dat geen verrassing natuurlijk. Onze collega's van Autovisie konden alvast een rondje rijden en maakten daar een video van.