MPV's zijn niet dood. Ford trekt Galaxy en S-Max strak

Ford heeft naast de Ecosport, Kuga en Edge ook nog andere carrosserieën in de aanbieding voor mensen met behoefte aan ruimte: de zevenzits Galaxy en diens sportieve broertje S-Max. De auto's is nu nieuw leven ingeblazen, met veel dieselmotoren.

De S-Max werd in 2006 geïntroduceerd, gelijktijdig met de derde generatie Galaxy. In 2015 kregen beide auto's een geheel nieuwe generatie, ongeveer gelijktijdig met het vermoorden van Ford Genk, waar ze tot dan toe gebouwd werden. De productie werd overgeheveld naar Valencia, waar binnenkort een gefacelifte versie van de auto's van de band rolt. Want Ford mag in de VS dan wel afstevenen op het killen van alles dat geen SUV is, in Europa houden wij onze hatchbacks en MPV's gewoon.

In de aankondiging van Ford is het volop diesel wat de klok slaat: de automaker kondigt een reeks 2.0 liter EcoBlue-motoren aan met vermogens van 120, 150, 190 en 240 pk. Laatstgenoemde is een biturbo. De motoriseringen zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak of een nieuwe 8-traps automaat. Laatstgenoemde maakt geen gebruik van een pookje, maar van een rotary gear shift dial, zeer waarschijnlijk een overblijfsel uit de tijd dat Jaguar nog van Ford was (Jag en Land Rover hebben sinds jaar en dag een draaiknop voor de automaat).

Over benzinemotoren lezen we niets, de huidige MPV's hebben nog een 1.5 of 2.0 benzinemotor aan boord. “Our 2.0-litre Ford EcoBlue engine and eight-speed automatic transmission deliver the powerful, responsive performance of a petrol powertrain, with optimised diesel fuel efficiency”, aldus Fords PR-machine. Dat impliceert dat vanaf nu vol op diesel ingezet wordt, wat redelijk eigenzinnig is, hoewel: Ford kan de verkoopstatistieken gewoon inzien, dus als daar nu louter diesels in voorkomen... 

Alle motoren zijn WLTP-ready, de nieuwe generatie auto's is vanaf nu te bestellen. Op de optielijst staan wielmaten van 17, 18 of 19 inch, maar we adviseren u de middelste maat links te laten liggen. De BPM-straf door de extra uitstoot die dit genereert maakt de 19-duims exemplaren de facto goedkoper.