Bedankt, Wiebes. BPM-afdracht stijgt met 21 procent

Een goede politicus liegt dat het gedrukt staat, en houdt hierbij zijn gezicht in de plooi. Case in point: Eric Wiebes, die de burger verzekerde dat de BPM afgebouwd ging worden. Mooi niet dus: dit jaar stegen de inkomsten alleen maar.

Zo nu en dan sluit de realiteit niet helemaal aan bij de verwachtingen. Bijvoorbeeld wanneer gesteld wordt dat de BPM stapsgewijs wordt afgebouwd, en de burger daar dus voordeel van heeft. Met deze goed-nieuwsshow kwam de destijds verantwoordelijk staatssecretaris Wiebes in 2015

Autobahn zocht eind vorig jaar al uit  dat de BPM op nieuwe auto's dit jaar in 99 procent van de gevallen niet lager, maar hoger is. Cijfers van het VWE onderschrijven dit onderzoek nu: de overheid incasseerde dit lopende jaar liefst 21 procent extra BPM. Eerlijk is eerlijk: een navenant deel hiervan is toe te schrijven aan de stijging in volume, de nieuwverkopen stegen in de eerste acht maanden met 14,9 procent. Zonder dit effect blijft er echter nog steeds een stijging van 4,6 procent over. En dat is niet omdat we opeens allemaal S-Klasses zijn gaan kopen in plaats van Picanto's.

Het BPM-bedrag dat per auto werd afgetikt steeg van €4.696 tot €4.914, terwijl de gemiddelde CO2-uitstoot per auto juist daalde: van 111 gram naar 109 gram. Conclusie: tenzij u een van BPM vrijgestelde elektrische auto kocht werd u als nieuwe autokoper ook in 2018 weer een beetje meer genaaid. BPM-verlaging amehoela. 

De duurste auto in de BPM is nog steeds de Bugatti Chiron: de paar helden die er een op gele platen zetten tikten 174.000 euro aan BPM af, en een veelvoud van dat aan BTW. Echter, vorig jaar was dit nog ruim 178 mille, waarmee deze groep klanten heel letterlijk bij de 1 procent hoort. Wellicht een schrale troost voor de comsument: er kwam tot nu toe 1,64 miljard aan BPM binnen, dus we hebben met zijn allen bijna de afschaffing van de dividendbelasting betaald. Unilever en Shell zijn trots op u.