Legendarische Volkswagen Kever stopt ermee

Volkswagen trekt in 2019 de stekker uit de derde generatie Kever. De lange tijd bestverkochte auto ter wereld verkoopt in de 21ste eeuw niet meer zo best, en voor nostalgie hebben de Duitsers geen tijd. 

Met zo'n 24 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd is de Kever/Beetle één van de bestverkochte auto's ooit. Maar dat komt vooral omdat het ding sinds 1938 verkocht wordt, en lange tijd de enige keuze was voor wie zich een auto kon permitteren. De nieuwe generaties, bestaande uit de oogbalverschroeiende New Beetle (2e generatie) en huidige Beetle (3e generatie) zijn vooral lifestyle-auto's. Mensen die nu iets praktisch willen, kopen een SUV of een Golf. 

Volkswagen richt zich bovendien sterk op elektrische auto's, en in dat scenario is er geen plaats meer voor een Kever. Vooralsnog zijn er geen plannen voor een opvolger, maar de Duitsers houden de deur wel op een kier. Het zou maar zo kunnen dat er ergens in het komende decennium nog eens een volledig elektrische Kever verschijnt, maar we denken het niet.

De wereldwijde productie van de Kever wordt derhalve gestaakt, in juli 2019 rolt in Mexico het laatste exemplaar van de band, daarna is het schluss. Wel maakt VW, zoals het heurt, een uitzwaaimodel. De hieronder afgebeelde Final Edition lijkt echter alleen naar de Amerikaanse markt te komen. In Nederland werden dit jaar tot nu toe 73 nieuwe Kevers op kenteken gezet.