Lewis Hamilton wint de Grand Prix van Singapore, Max Verstappen knap tweede

Hamilton én Mercedes hebben in Singapore andermaal bewezen dat het helemaal terecht is als hij dit seizoen wereldkampioen wordt. Coureur en team bleven opnieuw foutloos, waar Sebastian Vettel en Ferrari in strategisch opzicht juist weer blunderden.

Zelfs de grootste Hamilton-hater zal moeten toegeven dat hij in Singapore een geweldige prestatie leverde. In de kwalificatie reed hij naar eigen zeggen een magische ronde en ook tijdens de race stond er geen maat op de Brit. Vettel passeerde Max Verstappen kort na de start en kreeg na de vroege safety car-fase een mooie kans om het Hamilton lastig te maken, maar vergooide die kans vervolgens helemaal zelf. Met een beetje hulp van Ferrari, zo eerlijk moeten we zijn.

Vettel en Ferrari dachten slim te zijn door als eerste uit de kopgroep naar binnen te komen voor vers rubber. De Duitser koos voor de ultrasofts en gokte daarmij duidelijk op nóg een safety car-fase. In dat geval reed hij immers op het snellere rubber en zou hij 'gratis' een tweede pitstop kunnen doen. Al snel zou blijken dat hij daarmee een kapitale fout maakte.

De safety car-reden: Force India vs Force India

Hamilton wisselde een ronde na Vettel naar de zachte band, een compound waarmee hij makkelijk het einde van de race zou kunnen halen. De tactiek van Red Bull Racing zat nóg beter in elkaar. Zij lieten Max Verstappen een paar ronden langer doorrijden en zo kon hij kostbare tijd goedmaken op Hamilton en Vettel. De Nederlander kwam hierdoor terug op de baan voor Vettel en hiel de Duitser vervolgens knap van zich af. Bekijk de video hieronder:

Daarmee leek de slagvolgorde voor de top 3 vast te staan, maar niets bleek minder waar. Hamilton had erg veel last van de achterblijvers (lees: Romain Grosjean) en zo kon het gebeuren dat Verstappen opeens bij hem in de versnellingsbak zat. Diezelfde Grosjean ging ook voor Verstappen niet zomaar aan de kant en dus behield Hamilton gewoon de leiding. De Fransman kreeg een tijdstraf van vijf seconden voor het negeren van de blauwe vlaggen, maar hij reed toch al ver buiten de punten en zal daar vast niet slechter van slapen.

Achter de top drie reed Valtteri Bottas een wedstrijd waar we snel over uitgepraat zijn. De Fin finishte op dik 50 seconden van zijn teamgenoot en dat onderstreept andermaal het krachtsverschil tussen de twee Mercedes-rijders. Hij werd lang op de huid gezeten door Kimi Raikkonen en Daniel Ricciardo, maar hield in dat gevecht wel stand en kwam als vierde aan de finish.

Fernando Alonso finishte als best of the rest als nummer 7, op bijna 50 seconden van Ricciardo. Dat kenmerkt het enorme verschil tussen de drie topteams en de rest van het veld, want Alonso reed ook een foutloze wedstrijd. Carlos Sainz, Charles Leclerc en Nico Hülkenberg verdeelden de laatste punten.

Sergio Perez speelde vandaag in negatieve zin een hoofdrol. In de openingsronde kwam hij in aanraking met teamgenoot Esteban Ocon, die zijn bolide niet meer uit de muur kon houden en zo de eerste safety car-fase veroorzaakte. Deze aanvaring bleef (terecht) onbestraft, maar later bleek maar weer eens wat een heethoofd Perez kan zijn. 

Hij zat lang vast achter Sergey Sirotkin en klaagde over het rijgedrag van de Rus, maar deed vervolgens iets waar een coureur van dit kaliber zich heel erg diep voor moet schamen. Hij zat naast Sirotkon in een van de vele bochtencombinaties. Daar stuurde hij opeens naar links, hard tegen de Williams aan. Perez 'beloonde' zichzelf met een lekke band en een drive through penalty en ook bij Sirotkin was de snelheid er helemaal uit. De Rus kwam als negentiende en laatste over de streep.