Romain Grosjean 'vergat blauwe vlaggen'

Afgelopen weekend gaf de Franse Haas-coureur Romain Grosjean niet één, maar twee coureurs de schuld van zijn fout. Hij negeerde een blauwe vlag en liet daarom Lewis Hamilton en Max Verstappen er te laat langs.

Voor de Nederlanders en Engelsen was het feest in Singapore. Lewis Hamilton finishte als eerste met Max Verstappen vlak achter zich. Als het aan Romain Grosjean had gelegen, had het wel eens anders kunnen lopen. Hij 'vergat' de blauwe vlag en liet de raceleiders op hem wachten voordat ze voorbij konden rijden.

Natuurlijk was het maar gedeeltelijk de schuld van de Fransman. Hij was volgens eigen zeggen zo verzeild in het gevecht met Sergey Sirotkin dat hij de blauwe vlag helemaal vergat. Daarnaast wees hij de beschuldigende vinger naar Sirotkin en Gasly. Sirotkin liet het volgens hem niet toe om het gevecht af te breken en Pierre Gasly drukte hem van achter zo erg op dat er niets anders in zat dan de inhaalpoging af te maken. 

Door de omstandigheden kon de Haas-coureur de veel snellere Lewis Hamilton en Max Verstappen er niet langs laten en moesten zij wachten op het gestuntel van Grosjean. Voor de actie kreeg Romain een tijdstraf van vijf seconden en kon hij twee penaltypunten op zijn licentie bijschrijven. Hierdoor hoeft hij er nog maar drie te verzamelen voordat hij een race verbannen wordt. Hij heeft nog vier races te gaan voordat er weer punten van zijn licentie verdwijnen, dus dat wordt hopen dat anderen hem geen illegale acties laten begaan.

Formule 1-racedirecteur Charlie Whiting had geen goed woord over voor de actie van Grosjean: "het was een van de grofste overtredingen bij een blauwe vlag die ik in tijden gezien heb," vertelde hij aan Motorsport. Volgens hem is het de bedoeling om bij een blauwe vlag zo snel mogelijk ruimte te geven aan de snellere wagens. Dat betekent dus ook dat een gevecht om een positie per direct afgebroken dient te worden. Iets wat de grote baas al vele malen bij de coureurs heeft aangekaart.

Max Verstappen was ook helemaal klaar met het 'gekut' van Grosjean. Volgens de Nederlander ging de Haas-coureur al de hele race niet correct om met de blauwe vlaggen. Max denkt dan ook dat de penalty werd uitgedeeld omdat de laatste actie de druppel was die de emmer deed overlopen.