Lucid Motors doet wat Elon Musk niet lukte

Lucid Motors, de elektrische autofabrikant zonder fabriek en zonder geproduceerde auto's heeft iets gedaan wat Elon Musk niet lukte. Ze sleepten een investering van één miljard dollar uit Saoedi-Arabië binnen.

Na enkele goede gesprekken met Saoedi-Arabië's Public Investment Fund dacht Elon Musk dat zij met genoeg geld over de brug zouden komen zodat hij Tesla van de beurs kon halen. Dit liet hij heel trots weten in de beroemde '420' tweet. Maar de deal ging niet door en al snel bleek dat de Arabieren hun zinnen niet op Tesla, maar op een heel andere elektrische autofabrikant hadden gezet: Lucid Motors. Dit bedrijf heeft nu laten weten dat het één miljard dollar overgemaakt krijgt vanuit het Midden Oosten.

Lucid Motors is inmiddels alweer bijna tien jaar bezig en heeft zijn ambities om een Teslaconcurrent te produceren steeds opnieuw uitgesteld omdat het maar geen investeerders met genoeg geld kon vinden. Met het sluiten van de megadeal kan Lucid eindelijk beginnen met het bouwen van een $700 miljoen dollar kostende fabriek. Deze moet in Arizona komen te staan omdat die staat ook nog eens $50 miljoen aan belastingvoordelen in het potje van de startup gooit. De fabriek gaat de Lucid Air produceren: een auto die volgens het bedrijf in 2020 op de weg verschijnt. 

De Lucid Air is een elektrische luxe sedan die eigenlijk dit jaar al te koop had moeten zijn. Hij komt vanzelfsprekend in verschillende uitrustingsniveau's. Het basismodel moet zo'n $60.000 opleveren en kan 385 kilometer op een lading afleggen. Een goed uitgeruste versie doet het een stuk beter. Deze heeft de beschikking over 1.000 paardenkrachten en heeft een bereik van 650 kilometer.