Audi e-tron, eindelijk een elektrische SUV uit Beieren

Audi heeft zijn eerste volledig elektrische productiemodel onthuld, de e-tron. De SUV, die begin 2019 op de markt komt, beschikt over meer dan 400 pk en heeft een capaciteit van 95 kWh.

Aan de voorzijde van de Audi e-tron zien we de bekende, zilvergrijze, achthoekige grille. Achteraan vallen de met elkaar verbonden achterlichtunits op. Spiegels heeft de e-tron niet, wel camera's. De schermen hiervan zijn in de A-stijl in de cockpit weggewerkt. Standaard rolt de e-tron op 19 inch 255/55-wielen.

Het model dat we hier zien is de  “Audi e-tron edition one”, waarvan er 2.600 gemaakt worden. Hij is uitgerust met de cameraspiegels, in de speciale kleur Antigua blue en rolt op 21 inch wielen. Uit de communicatie wordt overigens niet geheel duidelijk of de instapper ook cameraspiegels heeft, alle foto's tonen de dingen wel.

De Audi e-tron heeft 36 batterijmodules, ter grootte van een schoenendoos, met elk 12 grote cellen (pouch cells). Ze liggen op twee verschillende hoogtes in de vloer, waarvan de onderste laag de grootste is. Het acccupakket meet in totaal 2,28 meter bij 1,63 meter, bij 34 centimeter, en is modulair van aard. In toekomstige modellen kan zo 'gespeeld' worden met de omvang van de batterijen.

De totale batterijcapaciteit bedraagt 95 kWh, samen met de behuizing en crashstructuren weegt de complete module - die op 35 punten aan de onderkant is vastgeschroefd - 700 kg. Met de e-tron is een WLTP-bereik van meer dan 400 km haalbaar. Met de e-tron komt ook een laadpas, die de klant toegang verschaft tot 65.000 Europese laadpunten, waaronder het 150 kW Ionity-snellaadnetwerk.

Al met al lijkt de e-tron op het eerste zicht een aantrekkelijkere keuze dan de Mercedes EQC, die het met een kleiner accupack en een beduidend kleiner bereik moet stellen (maar wel toegang heeft tot de Ionity-snelladers, zij het op 100 kW). 

Met de Audi e-tron kan via directe DC-lading snelheden tot 150 kW gehaald worden. Zet de auto aan de wisselstroom, en de interne lader verwerkt tot 11 kW. Optioneel kan een tweede lader aangevinkt worden, waarmee thuis 22 kW gehaald wordt, aan een driefasenlader op 400 Volt. 

Vanaf 2019 zal geen laadpas meer nodig zijn: via de Plug & Charge-functionaliteit autoriseert de auto zichzelf en activeert het laadstation.

Dankzij twee elektromotoren met een vermogen van tot 300 kW / 408 pken 660 Nm draaimoment accelereert de Audi e-tron van 0-100 km/u in minder dan zes seconden. De maximumsnelheid bedraagt 200 km/u. Er is een grote rol weggelegd voor de energierecuperatie: deze levert tot 30 procent van het bereik van de auto. De e-tron heeft drie standen, op de zwaarste wordt maximaal op de elektromotor geremd, die hiermee energie in het accupakket opslaat.

Volgens Audi volstaat de regeneratie in 90 procent van alle remacties, en hoeft het linkerpedaal dus nauwelijks gebruikt te worden.

De Audi e-tron is een flinke SUV, die marginaal kleiner is dan een Q7. HIj meet 4.901mm x 1.935 mm x 1.616 mm, heeft een wielbasis van 2.928 mm, en een laadvermogen van 660 liter, waarvan 60 liter voorin.

De eerste leveringen in Europa staan voor begin 2019 gepland, later volgend jaar volgt een tweede variant, in de vorm van de e-tron Sportback. De vanafprijs van de Audi e-tron in Nederland bedraagt € 84.100, hij is te bestellen vanaf 22 november (hoewel echt vroege vogels al pre-orderden). Hiermee komt de e-tron te laat om te profiteren van de 4%-bijtelling over de gehele cataloguswaarde, maar de eerste 50.000 euro hebben bij zakelijk gebruik altijd 4% fiscale bijtelling.

Update. Navraag leert dat de cameraspiegels inderdaad optioneel zijn, bij de instapversie krijgt u traditionele spiegels. Het gewicht bedraagt volgens Audi 'tussen de 2 en 2,5 ton'.