Elon Musk aangeklaagd door 'pedo guy'

Begin juli werd een vastzittend jongensvoetbalteam in een Thaise grot in korte tijd wereldnieuws. Tesla- en SpaceX-baas Elon Musk bemoeide zich er ook even mee, en zijn inmenging krijgt een staartje: een duiker klaagt hem aan wegens smaad.

Tijdens het door de media lekker uitgebuite grotknaapjes-incident kwam Musk met de helpende hand: hij stelde een soort tunnelbuis voor waarmee de jongens door de ondergelopen gangen terrug zouden kunnen. Destijds was de wereld verdeeld in twee kampen: zij die Musk prezen om zijn betrokkenheid en zij die hem een goedkope mediahoer vonden die andermans leed uitbuit voor schaamteloze zelfpromotie.

In het laatste kamp viel Vernon Unsworth, een Britse duiker die in Thailand woont. Hij had scherpe kritiek op Musk, en dat kwam hem duur te staan. In een inmiddels verwijderde rage tweet noemde Musk Unsworth 'pedo guy', wat bij de Brit in het verkeerde keelgat schoot. Hij dreigde destijds al Musk aan te klagen, maar de zaak leek over te waaien.

Echter, eind vorige maand publiceerde Buzzfeed een e-mailconversatie met Musk, waarin deze 'off the record' nog even doorgaat op Unsworth:

"He's an old, single white guy from England who has been traveling to or living in Thailand for 30 or 40 years, mostly Pattaya Beach, until moving to Chiang Rai for a child bride who was about 12 years old at the time. There's only one reason people go to Pattaya Beach. It isn't where you go for caves, but it is where you'd go for something else. Chiang Rai is renowned for child sex-trafficking."

Musk sluit af met de profetische woorden 'I fuvking hope he sues me', en krijgt nu wat hij wenst. De duiker zelf beweert dat hij zijn Thaise vrouw heeft ontmoet toen zij in de dertig was, en dat hij voor het eerst in 2011 naar Thailand ging. In deze documenten is te lezen dat Musk in Los Angeles voor ten minste $75.000 wordt aangeklaagd. We zetten in op een schikking, waarna we nooit meer iets horen over Musks twitter-faux pas.