De toekomst van Audi: twaalf elektrische modellen in 2025

In 2025 moet eenderde van alle Audi-verkopen volelektrisch zijn, en dus bereiden de Duitsers een productoffensief voor. Na de e-tron en e-tron Sportback in 2019 volgen nog eens tien elektrische modellen, in elk relevant marktsegment één.

Audi's elektrificeringsstrategie concentreert zich de komende zes jaar op 'vier technologische platforms en productfamilies voor een serie elektrische auto’s in alle segmenten'. In november presenteert Audi op de LA Auto Show een conceptversie van de e-tron GT, die in 2020 op de markt komt. De auto deelt veel elementen met de Porsche Taycan.

De instappers van Audi worden gebouwd op het MEB-platform, Volkswagens elektrische afgeleide van het bekende MQB-platform. Hierop komt 'een reeks e-modellen van Audi, met name in het populaire A-segment.' Eén hiervan wordt speciaal voor China ontwikkeld, waar Audi zijn meeste auto's verkoopt. De twee e-tron SUV's die volgend jaar komen staan in grote lijnen op het MLB evo-platform, waar ook alle grote SUV's van het Volkswagen-concern op rollen.

Verder komt er sowieso nog een elektrische Avant en Sportback, gedragen door het Premium Platform Electric (PPE), waarover u hier meer kunt lezen. Audi zegt het niet met zoveel woorden, maar we verwachten ook een range-toppende elektrische sedan, op het niveau van de A8. Een dergelijke auto is een mooie technologiedrager, en een concurrent voor de aankomende Mercedes EQS en BMW's topmodel, dat in 2021 verwacht wordt. Bovendien past het in de strategie om alle relevante marktsegmenten te bedienen.

Audi's ambities lopen in lijn met die van BMW, dat in 2025 vijfentwintig nieuwe geëlektrificeerde modellen wil, waarvan ongeveer de helft volelektrisch.