Google neemt dashboard Renault over, aandeel TomTom keldert

Vanochtend maakten Renault, Nissan en Mitsubishi bekend een deal met Google te hebben gesloten voor infotainmentsystemen van de volgende generatie. In een reactie stortte het aandeel TomTom in.

Google wil erg graag in het broekje dashboard van moderne autofabrikanten, alleen waren deze er tot nu toe vanuit concurrentieoverwegingen niet happig op om de softwaregigant te nauw te betrekken in hun producten. Via Android Auto had Google weliswaar een voet tussen de deur, maar bleef de invloed beperkt tot een gekoppelde smartphone en een gelimiteerd aantal apps. 

De alliantie Renault-Nissan - waar sinds kort ook Mitsubishi onderdeel van is - breekt nu met deze traditie. Google mag het hele dashboard overnemen: vanaf 2021 komen de infotainmentsystemen op Android in geselecteerde modellen van de groep. Hierbij wordt beloofd dat iPhone-gebruikers niet worden buitengesloten, de connectiviteit met iOS blijft. In een eerder stadium kondigde ook Volvo aan per 2020 Android in zijn auto's te laten.

In een reactie staat het aandeel TomTom inmiddels 27 procent in de min op de Midkap, de handel werd kortstondig stilgelegd. Renault is een grote klant van TomTom.