Iedereen raakte in paniek toen Force India, tegenwoordig Racing Point Force India genaamd, failliet verklaard werd. Achttien auto's per race zouden er veel te weinig zijn. Gelukkig kwam het niet zo ver, maar toch horen we steeds vaker dat de Formule 1 aan het kijken is naar het verhogen van het aantal bolides op de baan. Een idee daarvoor is elk team van een derde auto voorzien. Maar dat gaat niet gebeuren volgens racedirecteur Charlie Withing.
Het idee ligt nog niet eens op tafel, maar de teambaas van Mercedes, Toto Wolff heeft al laten weten dat hij het daar wel probeert te krijgen. Hij ziet racen met drie auto's wel zitten. Dat is niet gek volgens Whiting, en het is gelijk ook de reden dat hij het hele idee nooit realiteit ziet worden. "Hoewel ik graag extra auto's op de baan zie, denk ik niet dat dit de manier is. Het argument ertegen is vrij simpel: als een dominant team met drie in plaats van twee auto's gaat racen, dan vecht de rest voor de vierde in plaats van de derde plaats. En dat betekent dat er niet meer gevochten wordt voor podiumplaatsen," vertelde Whiting aan Motorsport.
Het idee is in het verleden ook al vaker geopperd, maar werd toen ook al afgeschoten door de lager geplaatste teams. Deze zagen het immers niet zitten om nog verder te zakken in het klassement terwijl de grote jongens alleen maar hoger zouden komen te staan. Daarnaast komt er een berg problemen kijken bij het invoeren van de extra auto. Om er maar een paar te noemen: waar komt de extra ruimte in de pits vandaan, en hoeveel extra personeel wordt er toegestaan. Vooral over dat laatste maakt Whiting zich druk: "er zit een groot verschil tussen hoeveel extra mensen een team echt nodig heeft, en hoeveel ze zeggen er nodig te hebben. Waar ligt die grens? Het zullen er geen dertig zijn, maar tien is misschien weer te weinig."
De racedirecteur zet zijn zinnen dan ook op de nieuwe regelgeving van 2021 en hoopt dat daarmee toch nog nieuwe teams aangetrokken kunnen worden. "Het binnenhalen van nieuwe teams lijkt op dit moment nagenoeg onmogelijk, maar het is iets wat we hopen te veranderen met de nieuwe omzetverdeling en kostenplafond."