Renault: onze motor zorgde voor Max Verstappens tweede plaats

In Singapore reed Max Verstappen met de nodige problemen in de auto naar een tweede plaats. Volgens Renault teambaas, Cyril Abiteboul kwam dat vooral door de goede en krachtigere Spec-C motor.

Wie afgelopen weekend het hele Formule 1-circus volgde, heeft ongetwijfeld de tirades van Max Verstappen over de haperende Renaultmotor meegrekregen. Hij werd er helemaal gek van, maar ondanks de problemen wist hij de RB14 toch als tweede auto over de finish te worstelen. Renault-baas Cyril Abiteboul denkt dat de tweede plaats niet zozeer de kwaliteiten van Max Verstappen liet zien, maar dat het vooral een goede indicatie van het potentieel van de Spec-C-motor is. 

Volgens de Fransman zijn alle voorspellingen uitgekomen en kunnen ze dus tevreden terugkijken op het weekend: het blok produceerde ongeveer 20 pk meer zonder zichzelf op te blazen op een gezonde manier, ook kwamen de verwachte kinderziektes naar boven. "Het is een mooie beloning voor al het werk dat we in de Spec-C hebben zitten," vertelde Cyril aan Motorsport. Red Bull teambaas Christian Horner kon zich daar waarschijnlijk niet in vinden, want hij liet al weten dat de instelling van de motor niet goed was voor de omstandigheden in Singapore, en dat het blok niet consistent draaide. Hierdoor traden de versnellingsbakproblemen van Max op. 

Voor de verandering trok de Fransman eens zelf het boetekleed aan: "Ik denk dat Daniel Ricciardo afgelopen weekend een manier had gevonden om met de verkeerde instellingen te kunnen rijden, en misschien heeft Max dit na dit weekend ook geleerd. Maar als we eerlijk zijn is het niet aan de rijders om motorische problemen op te lossen, dat is aan ons."

Voordat u nu denkt: "goh, wat aardig dat de Fransman eens eerlijk is en schuld bekent," deed hij dit niet helemaal. Voordat hij zijn schuldbekentenis eindigde, greep hij zijn kans en wees hij de beschuldigende vinger nog snel naar Red Bull, want het team had kunnen weten dat de problemen van afgelopen weekend zich voor konden doen. Ze waren immers van te voren gewaarschuwd.

Red Bull ziet het potentieel van de Spec-C-motor ook, want ze zijn druk aan het kijken om hem niet meer te gebruiken in Rusland. Daarvoor staat inmiddels de betrouwbaardere Spec-B-motor en wat gridstraffen op de planning. Het team verwacht namelijk niet dat het voor de volgende GP goed komt met de Spec-C-motor. Cyril Abiteboul belooft overigens wel dat Renault zijn best gaat doen om de problemen met het motorblok op te lossen en dat het Red Bull in het algemeen beter van dienst zal zijn.