VIDEO. Australiërs vinden Stadium Super Trucks doodeng

De tofste raceklasse ooit is verbannen uit een van de tofste landen op aarde. In Australië zijn de laagvliegende trucks vanaf nu niet meer welkom. De Confederation of Australian Motor Sport maakt zich zorgen om veiligheid en dat soort onbenullige dingen.

Iedereen die een keer de Stadium Super Trucks heeft gezien, is fan. Of eigenlijk bijna iedereen. Het is één van de leukste autosporten van dit moment, maar de Confederation of Australian Motor Sport  is alles behalve fan van het racespektakel vol trucks die vaker de wielen van de grond, dan op de grond hebben. De Australiërs denken dat de klasse onnodig gevaarlijk is voor rijders en bezoekers en heeft het daarom verbannen.

Verbeteringen op het gebied van veiligheid juichen we toe, maar de instelling is wel een beetje aan het zoeken, want hoewel de Nederlander Arie Luyendyk jr elke race weer ongeschonden uit zijn truck stapt, is er tot nu toe maar een andere coureur die er minder goed vanaf kwam. In 2016 verloor Matt Mingay zijn kaak bij een crash op Detroits Belle Isle circuit, maar dat is maar een minor detail, toch? Daarvoor en daarna zijn er geen noemenswaardige ongelukken gebeurd. Ook de bezoekers konden elke keer weer zonder verwondingen naar huis. 

Het lijkt erop dat de Australische confederatie zich meer richt op het feit dat het een potentieel gevaarlijke sport is, en dat het niet gaat om of er een ongeluk gebeurt, maar wanneer deze gebeurt. Niet heel gek gezien er redelijk zwaar materiaal met hoge snelheid door de lucht vliegt. 

Overigens staat de toekomst van de raceklasse nog niet helemaal vast: het gaat hier om een schorsing. Er is dus nog een kansje, een heel klein kansje, dat de sport volgend seizoen weer te vinden is op het continent waar de kans groter is dat u dood gaat door een beet van een of ander beest, dan dat u het leven geeft in een Stadium Super Truck-ongeluk.

Hieronder nog een aantal WTF-momenten waarbij niemand gewond raakte, en waarbij u gaat zeggen: "wanneer halen we deze klasse eens naar Europa?"