Kimi Raikkonen wil Sauber helpen

De wereld was in shock toen Kimi Raikkonen vertelde dat hij Ferrari inruilde voor Sauber voor het volgende Formule 1-seizoen. Zijn manager legt nu uit waarom de Fin gekozen heeft voor een langzamer team in de koningsklasse.

Aan het einde van dit Formule 1-seizoen loopt Kimi Raikkonens contract bij Ferrari af, en vrijwel iedereen dacht dat de bijna 39-jarige Fin het voor gezien zou houden en lekker in zijn achtertuin zou gaan chillen. Een uitstapje naar de rallysport was ook nog een optie, maar niemand had verwacht dat hij zijn stoel bij Ferrari zou verruilen voor die van Charles Leclerc bij Sauber. Onduidelijk alom, maar gelukkig heeft de manager van de doorgaans emotieloze Fin uitgelegd waarom hij voor twee jaar tekende bij het Zwitserse team.

Volgens manager Steve Robertson doet Kimi het vooral omdat hij wil blijven racen en uit de goedheid van zijn hart. Kimi's drang om snel te gaan zag hij in duigen vallen toen hij erachter kwam dat Ferrari niet de intentie had om met hem verder te gaan. Vanaf dat moment wilde hij wel een deal sluiten met Sauber. Voor dat team is Raikkonen een waardevolle aanvulling. Niet zozeer op financieel gebied - hij kost een stuk meer dan ze normaal aan een coureur kwijt zijn - maar eerder op het gebied van kennis. En laat het nu net zo zijn dat Kimi zich geroepen voelt om dit met hen te delen.

Een stap van een team waarbij je elke race de potentie hebt om te winnen, naar een team waarbij je blij moet zijn met een zevende plaats, is er nog al één. Het is niet gek om te denken dat de Fin het mentaal zwaar krijgt als hij niet meer kan presteren op het niveau dat hij gewend is. Robertson laat weten dat dit niet het geval zal zijn. Kimi zal megatrots zijn als hij de zevende positie weet te behalen omdat hij weet dat de auto simpelweg niet beter kan. 

De acceptatie komt doordat de Fin zichzelf een andere rol binnen het team toebedeelt. Hij wil Sauber vooral laten groeien dankzij zijn expertise en zijn kennis, het hoog finishen komt op een tweede plaats. Kimi weet volgens Robertson dat het team vele malen sneller kan groeien naar de plaats waar ze eigenlijk willen zijn nu ze hem ingehuurd hebben, en daar is de coureur trots op.

Zowel Kimi als Sauber laten geen gras groeien over de samenwerking. De coureur is onlangs bij het hoofdkwartier van de Zwitsers langs geweest om zijn stoeltje te laten maken. Het vermoeden is dan ook dat hij voor de Grand Prix van Mexico zal gaan testen in een Sauber. Gezien de nauwe banden die het team heeft met Ferrari, zullen ze weinig geklaag horen uit de Italiaanse hoek.