Femke Halsema: Amsterdam wil geen Formule 1 Grand Prix

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft de vraag die bij iedereen op de lippen brandde beantwoord: "Neen, er komt geen Grand Prix in Amsterdam." Oh wacht, die vraag stelde eigenlijk helemaal niemand.

Het is een typisch staaltje van Amsterdamse arrogantie om een vraag die nog nooit door de FIA gesteld is maar vast te beantwoorden. Als de Formule 1 naar Nederland komt, dan moet dat natuurlijk Amsterdam zijn, want buiten de A10 is immers niets. Gelukkig vindt burgemeester Femke Halsema het helemaal niet beneden haar waardigheid om slechts voor de bühne te debatteren. Ze stuurde een brief aan de gemeenteraad van 020 waarin ze meldt dat het College van B&W een aanvraag voor een Grand Prix zal afwijzen. 

De komst van de Formule 1 past volgens Halsema niet in het beleid om de luchtkwaliteit in Amsterdam te verbeteren. Daarna wijst ze Amsterdam Beach Zandvoort aan als alternatief om een Grand Prix te organiseren. 

De brief van de burgemeesteres is een antwoord op vragen van de SP. Waarom die partij zich zoveel zorgen maakt over de komst van een race is niet geheel duidelijk. De hoofdstad heeft vrijwel geen straten die geschikt zijn voor een Formule 1-race. Immers, als het circuit van Zandvoort al niet aan de eisen voldoet, hoe kan een slootjespatroon uit de zeventiende eeuw dan wél goed genoeg zijn?

Jammer is het wel. Onlangs liet de Rotterdamse ondernemer Herman Vaanholt weten dat hij zijn poging om een Grand Prix in Rotterdam te organiseren zou staken. Hij voelde zich niet gesteund door de lokale politiek.