Appen op de fiets vanaf volgend jaar verboden

Het verbod op met je mobiel bezig zijn tijdens het fietsen was al meerdere keren aangekondigd, maar lijkt nu ook werkelijkheid te worden. Vanaf 1 juli volgend jaar kan de politie waarschijnlijk elke appende fietser een boete geven.

We weten allemaal dat het levensgevaarlijk is om te appen tijdens het autorijden. Dit is dan ook al jaren strafbaar (mits de mobiel in de hand gehouden wordt). De ministers Van Nieuwenhuizen en Grapperhaus willen dat ook doortrekken naar fietsers, en bestuurders van voertuigen voor gehandicapten en trambestuurders. Ze hebben nu een voorstel opgesteld dat eerst bij verschillende adviesinstanties langsgaat voordat het ingediend wordt.

Aanvankelijk bleef een verbod op appen tijdens het fietsen uit omdat men het idee had dat het risico op een ongeluk vrijwel onveranderd bleef in vergelijking met normaal fietsen. Nu komen de ministers daarop terug. Het gebruik van de mobiel is zodanig veranderd dat het meer afleidt en dus meer risico's met zich meebrengt. 

Een heel belangrijk aspect van het voorstel is dat de term 'mobiele telefoon' wordt aangepast naar 'mobiel elektrisch apparaat'. Volgens de ministers is het namelijk niet alleen het mobieltje die afleidt van het verkeer, maar doen alle mobiele elektrische apparaten dat. Er kan daarom geen onderscheid meer gemaakt worden tussen het soort apparaat waarmee men op de fiets zit.

Het hele voorstel is niet gebaseerd op aantoonbare feiten uit onderzoeken, maar is het gemaakt omdat er vraag vanuit de samenleving kwam. De cijfers geven namelijk niet aan dat fietsen met een mobiel in de hand leidt tot ernstige verwondingen of overlijden bij een ongeluk," maar elk door appen of bellen op de fiets veroorzaakt ongeval is er een te veel," laat Van Nieuwenhuizen weten aan de NOS.