Dieter Zetsche heeft troonsopvolger: dit wordt Mercedes' nieuwe hoogste baas

Daimler, het moederconcern van Mercedes-Benz en de grootste premiumfabrikant ter wereld, krijgt in 2019 een nieuwe baas. Dieter Zetsche stapt na 13 jaar op, de relatieve jongeling Ola Källenius (49) volgt hem op.

Dat Zetsche opstapt is geen groot nieuws: het was al bekend dat de inmiddels 65-jarige Duitser afzwaait. De man met de karakteristieke grijze snor verlaat het cconcern waar hij sinds 1976 voor werkt, en gaat na zijn pensioensgerechtigde leeftijd nog even door met een minder belastend baantje bij reisorganisatie TUI.

Zijn opvolger, de Zweed Källenius, is voor insiders evenmin een grote verrassing. Zijn ster (pun intended) is al jaren rijzende binnen Daimler: na een succesvolle stint als hoogste baas van AMG trad hij toe tot de Raad van Bestuur en volgend jaar mag hij als net-niet-meer-veertiger de bovenste verdieping van het kantoor in Stuttgart gaan bezetten. Källenius begon in 1993 bij Daimler, voor zijn tijd bij AMG was hij ontwikkelingsbaas. Altijd prettig, een technische man aan de top. 

Het is nu aan Källenius - die met zijn 2 meter nog een stukje boven de al boomlange Zetsche uittorent - om de gelegde fundamenten qua elektrisch en autonoom rijden uit te bouwen, en zo mogelijk Daimlers nieuwverworven toppositie te consolideren. Op 22 mei, bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergaring, treedt Zetsche af. Op deze vergadering wordt tevens beslist over plannen om het concern in drie takken te verdelen: auto's, trucks en bestelwagens, en financiële diensten.