Bizar. Ferrari Formule 1-replica met V12 voor op openbare weg

Ferrari onthulde vorige week de Monza SP1 en SP2: een mono- of biposto voor op de openbare weg. Staat u niet op Ferrari's lijstje, dan is dit wellicht de auto voor u: een F1-replica met eveneens plaats voor één, een dikke V12, én straattoelating.

Bovenstaand plan komt uit de koker van Zac Mihajlovic, een Australiër met een passie voor autobouwprojecten. Hij wilde graag een echte spartaanse racer voor op straat hebben, maar is niet gecharmeerd van viercilinder-voertuigen als de BAC Mono of de Ariel Atom. Mihajlovic broedde al even op plannen voor een F1-replica, en toen hij een 740 pk sterke donor-V12 uit een Ferrari F12berlinetta kon krijgen, zette hij zijn plannetje door.

Op deze manier herleeft de Ferrari-V12 in een F1-auto, soort van. De Italianen zelf namen in 1995 afscheid van de twaalfpitter in de racerij. De V12 is gekoppeld aan een sequentiële zesbak op de achteras, eromheen zit een aluminium koets. Op de eerdergenoemde Monza is dat carbon en kevlar, maar tot dat soort exotische materialen moet je maar net toegang hebben.

Omdat er toch veel van hemzelf in de auto zit, heeft Mihajlovic de auto meteen maar naar zich vernoemd: het ding heet Zacaria. In een gesprek met Which Car geeft hij aan een kleinschalige productie te plannen, met een kostprijs van 700.000 AUD (€430.000) per stuk.

Of de productierun er ook gaat komen? Mihajlovic zegt 'ja', wij zeggen 'nee'. Zijn eerste project was een Batmobile-replica op basis van de auto uit de klassieker van 1990 met Michael Keaton en Jack Nicholson, maar die kwam niet verder door 'legal issues'. Okee, en meneer denkt Ferrari's notoir lastige legal department wel even te omzeilen. Die hebben die replica al in de shredder geknikkerd voordat je 'plagiarismo' kunt zeggen. 

Maar soit, we hebben in ieder geval de foto's van het project nog. De maker werkt er al sinds 2016 aan, en ook al weten we dat het ding nooit de garage zal verlaten: het is toch een leuk project en nuttig tijdverdrijf.