Honda experimenteert Toro Rosso naar achterkant grid

Een paar maanden geleden kondigde Helmut Marko het al aan: Honda mag Toro Rosso helemaal naar de bodem van het kampioenschap testen. Het lijkt erop dat de Japanners nu in de fase zijn gekomen waarin dat gaat gebeuren ten behoeve van Red Bull.

Met nog zes races te gaan is voor Honda de tijd aangebroken om experimentele onderdelen direct in race-omstandigheden te testen. Alles is erop gericht om volgend jaar een ultieme motor voor Red Bull Racing klaar te hebben. De afgelopen races zijn steeds om en om onderdelen in de auto's van Pierre Gasly en Brendon Hartley gehangen en bijpassende gridstraffen gepakt.

"We want to do that kind of trial and error, using this opportunity in the second half of the season," aldus Honda's motorsportbaas Masashi Yamamoto tegen Motorsport. Het wordt nu echter tijd om een grote wijziging door te voeren. Daarom lijkt dit weekend de uitgelezen plek om dat te doen. De race erna is het circus immers in Japan en het lijkt niet logisch om grid penalty's te pakken in de thuisrace van de motorbouwer.

Desondanks kunnen de Japanners er ook voor kiezen om nóg een Grand Prix te wachten tot in de Verenigde Staten. Daar, in het Texaanse Austin, wil Toro Rosso zelf ook verbeteringen aan de auto introduceren. De verbeteringen combineren lijkt misschien handig, maar dat maakt het wel lastig om de onderdelen individueel te analyseren. 

Dit weekend zullen we merken welke keus Toro Rosso en Honda maken. Het is te hopen dat die gedroomde fabelachtige motor nu eindelijk komt.