De handbak is op zijn retour in Nederland

Een automaat was vroeger voor hele dikke zakenbakken en mensen die niet met drie pedalen konden (of wilden) omgaan. Maar de techniek staat niet stil en in Nederland fileland is niet zelf koppelen best prettig. Elke derde nieuwe auto is nu een automatique.

 Zelf zitten we niet bovenop de detailcijfers van autoverkopen, maar de BOVAG gelukkig wel. Uit hun jaarlijks verschijnende uitgave Mobiliteit in Cijfers komt naar voren dat vorig jaar 34,3 procent, oftewel 142.267 voertuigen, met een automaat werden verkocht. Voor de volledigheid: hierbij is alles waarbij je zelf niet hoeft te koppelen meegenomen: de traditionele automaat met koppelomvormer, de DCT, de CVT. en natuurlijk de elektrische auto. 

De redenen voor meer automaten zijn legio, en kunt ze zelf ook wel verzinnen. Ten eerste is het de stand der techniek: automaten zijn de laatste jaren dermate boterzacht en zuinig geworden, dat u ze in een bepaalde prijsklasse makkelijk aanvinkt. Want ga maar na: een oude viertraps automaat van 15 jaar geleden lijkt in niets op een moderne 8-, 9- of 10-bak. Laatstgenoemde doet het vaak nog beter in de uitstootcijfers ook, wat weer scheelt in BPM. Als side note moeten we hier wel vermelden dat vooral de Duitsers het hier heel goed doen (een 116i stoot bijvoorbeeld 134 gram uit met handbak, maar 128 met automaat), maar dat merken als Ford en Volvo vreemd genoeg juist hogere CO2- en verbruikswaarden realiseren, ook met een moderne 8-traps automaat. 

Daarnaast willen vooral veelrijders comfort. Niets is zo vervelend als in de dagelijkse file precies in dat gebied te rijden waarin de tweede versnelling te hoog is, en de eerste te laag. De Bovag zelf komt nog met het argument van populariteit van elektrische en hybride auto's, maar dat vinden we niet zo sterk: slechts 5 procent van de nieuwverkochte auto's heeft een stekker, en hier komen nog een paar Priussen bij, maar die leveren ook niet de enorme aantallen. Een sterker argument is de vergrijzing, of misschien in bredere zin: een grotere hang naar comfort. De mensen die vroeger een kleine auto met handbak reden zijn nu doorgegroeid naar iets luxers, waar het liefst ook een automaat in moet. Stel: u bestelt nu een nieuwe BMW 5 Serie, dan kunt u niet eens meer een handbak aanvinken. 

Enfin, voor de cijferfreaks is het aardig eens in de jaarlijkse publicatie van de Bovag te grasduinen, u vindt hem hier. Momenteel heeft 21,2 procent van het totale wagenpark een automaat. Voorspellen in welk jaar de handbak een minderheidsaandeel in de nieuwverkopen krijgt mag in de comments.