Beurswaakhond SEC klaagt Elon Musk aan en eist aftreden

Je kon er op wachten, en gisteravond (nabeurs) kwam het hoge woord eruit bij de SEC: ze gaan achter Elon Musk aan vanwege zijn misleidende tweets, waarmee de aandelenkoers van Tesla werd gemanipuleerd.

We gaan even terug naar augustus. Elon Musk zat in een Model S op weg naar het vliegveld, pakte zijn telefoon, en tikte onderstaande tweet, waarin hij aankondigde Tesla van de beurs te gaan halen. Hierna ontplofte het internet, maar bleken zijn uitspraken ook voorbarig te zijn geweest. De financiering - afkomstig van een Saoedisch investeringsfonds - was er niet, en Musk moest terugkrabbelen. Ondertussen waren er wel flinke bewegingen in de koers van het aandeel Tesla geweest. Gevolg: activistische beleggers over de zeik, en de Security and Exchange Commission (SEC) eveneens. Musk wordt nu door beide kampen aangeklaagd.

Van de SEC was bekend dat ze een onderzoek hadden gestart, gisteravond volgde de formele aanklacht. Niet tegen Tesla, maar tegen Musk persoonlijk. Bottom-line: de beurswaakhond neemt alleen genoegen met Musks bebloede hoofd op een staak, allegorisch gesproken dan. In een persconferentie stelde de SEC het als volgt:

"A chairman and CEO of a public company has important responsibilities to shareholders. Those responsibilities include the need to be scrupulous and careful about the truth and accuracy of statements made to the investing public, whether those statements are made in traditional forms such as a press release or an earnings call or through less formal methods such as Twitter or other social media. Neither celebrity status nor reputation as a technological innovator provide an exemption from the federal securities laws."

Musk - die zich op Twitter even koest houdt - laat in een reactie weten dat de aantijgingen ongegrond zijn, en dat zijn integriteit niet in twijfel getrokken kan worden. Nabeurs viel het aandeel TSLA met dubbele cijfers. Momenteel staat er een min van 12 procent op het bord, bij een prijs van $270. Het oorspronkelijke idee was om Tesla voor $420 van de beurs te halen.

De woordvoering van Tesla houdt het bij een korte verklaring: "Tesla en de raad van bestuur hebben het volste vertrouwen in Elon, zijn integriteit en in zijn leiderschap van de onderneming, dat heeft geleid tot het meest succesvolle Amerikaanse automerk in meer dan een eeuw. Onze focus blijft het opschalen van de productie en levering van Model 3, voor onze klanten, aandeelhouders en werknemers."