Speekseltests wijzen uit: u rijdt allemaal als u stoned bent

Hoewel de politie de laatste tijd nauwelijks nog aan controleren is toegekomen in verband met stakingen, zijn er toch 1.250 mensen betrapt op het gebruik van drugs voor of tijdens het autorijden. Niet handig, want het is gevaarlijk en voornamelijk duur.

Sinds 1 juli vorig jaar mag de politie speekseltests afnemen van automobilisten die staande zijn gehouden. De test geeft een indicatie van mogelijk drugsgebruik, waarna de politie een bloedproef kan doen. In het eerste jaar waarin de test gebruikt werd zijn 1.250 weggebruikers op die manier tegen de lamp gelopen. Bij honderd daarvan bleek niet voldoende bewijs voor een vervolging, maar 1.150 man (m/v) kregen daadwerkelijk een dagvaarding. Inmiddels zijn daarvan al 250 gevallen door de rechter afgedaan. Vijf bofkonten werden zonder straf naar huis gestuurd, maar in 245 gevallen werd een straf opgelegd die varieert van een boeten van ruim achthonderd euro tot een gevangenisstraf van 21 dagen.

Tot zover de droge cijfers, want 1.250 drugsrijders klinkt misschien als ontzettend veel, maar gedeeld door 365 dagen is het natuurlijk helemaal niets. Als u op een vrijdagavond uit uw raam kijkt ziet u waarschijnlijk meer stonede cannabisrijders.

Daar lopen we overigens tegen een vreemd fenomeen in de wetgeving tegen drugsrijders: er is geen limiet. Bij alcohol mag je twee glaasjes drinken voordat je de verandert in de ultieme klootzak, een alcomobilist. In het geval van drugs ben je meteen een eikel. Okay, valt wat voor te zeggen, maar hoe weet je dan hoe lang je niet mag rijden voordat alle residu uit je lichaam is verdwenen? Daarnaast wordt het ook ernstig gevonden als je zaken combineert. En waarom worden pepmiddelen over dezelfde kam geschoren als downers? Wie Lewis Hamilton een joint geeft, kan erop rekenen dat hij geen records zet, maar geef hem een lijn coke en de kans bestaat dat hij nog vijf seconden van het ronderecord rijdt.