FIA: Circuit Zandvoort geschikt voor Formule 1

Zandvoort zou de plaats kunnen zijn voor een Nederlandse Grand Prix als je het Race Director Charlie Whiting van de FIA vraagt. Hij keek naar de veiligheid van de baan en ziet geen problemen voor de koningsklasse van de autosport.

Na het afvallen van Rotterdam en Amsterdam als mogelijke plaatsen voor een nieuw stratenparcours voor de Formule 1, leek het alsof alleen Assen nog in de running was. Nu blijkt dat ook het circuit van Zandvoort de handdoek nog niet in de ring heeft gegooid, sterker nog, ze hebben weer een overwinnig behaald. 

Journalist Allard Kalff bracht vorige week het balletje van Zandvoort weer aan het rollen door te stellen dat hij dacht dat de circuitdirectie stilletjes aan terugkeer van de Formule 1 werkte. Volgens de rijdende reporter was Charlie Whiting van motorsportbond FIA in september op de baan geweest voor een inspectie en hebben zowel Liberty Media als Formula One Management een voorkeur voor het historische circuit.

Na de Grand Prix van Rusland bevestigde Whiting zijn bezoek aan de badplaats en het circuit. De Brit is best enthousiast over de baan en zegt tegen Motorsport: "Ik denk dat Zandvoort geweldige potentie heeft." Niet alles is meteen klaar om langs te komen, maar het zou wel kunnen: "Er moeten een paar dingen worden veranderd, maar daar lijkt men erg toe bereid te zijn. Ik denk dat het nog wat vroeg is om daar meer over te zeggen, maar ze komen bij ons terug met enkele voorstellen en dan gaan we kijken of het mogelijk is [om een Grand Prix in Zandvoort te houden], waarbij het dan puur en alleen gaat om het circuit zelf en dus niet om de commerciële kant van het verhaal of iets anders."

Whiting benadrukt dat hij alleen heeft gekeken naar de staat van de baan. Er hoeft weinig aan de layout van het circuit te worden geknutseld en hij is te spreken over het lange rechte stuk waarop DRS kan worden gebruikt voor uitremacties bij de Tarzanbocht. De Britse juryleider heeft echter niet gekeken naar het formaat van de paddock en de situatie rond de toegangswegen: "Ik ben daar alleen geweest om te kijken naar de veiligheid. Kan de baan aangepast worden zodat er met moderne Formule 1-wagens kan worden geracet? Meer niet."

Zo heeft Nederland twee circuits die geschikt zijn voor de Formule 1, maar nog geen race. Het is te hopen dat één van de twee de race nu weet binnen te halen, want, zoals Kalff benadrukt: "Als het nu [met de Max Verstappenwind in de zeilen, red] niet lukt, dan lukt het nooit meer."