Max Verstappen moest race afbreken om motor te sparen

Gisteren reed Max Verstappen een geweldige race in Rusland. Hij begon op de negentiende positie en vocht een weg naar P1, maar viel weer terug naar de vijfde positie, daar bleef het bij omdat de motor gespaard moest worden.

De Grand Prix van Rusland draaide voor Max Verstappen vooral om de motorblokken van Renault. Doordat Red Bull Racing ervoor koos om zijn Renault-V6 en andere onderdelen te vervangen, startte de Limburger bijna achteraan. Achteraf een goede keuze want het blok hield stand en presteerde prima. Zelfs zo goed dat Max zich binnen no-time weer vooraan in het veld bevond. Maar de laatste pitstop viel hij terug naar de vijfde positie en mocht hij niet meer aanvallen voor de winst. 

Red Bull-teambaas Christian Horner koos voor motorbehoud in plaats van nog een of twee posities hoger eindigen. Na z'n laatste pitstop kreeg Max het bevel om de aanval af te breken en de race uit te rijden zonder te veel te vragen van het Franse motorblok. Horner wilde mogelijke aankomende gridstraffen zoveel mogelijk uitstellen, en niet de volgende race weer achteraan beginnen. Daarbij was het gat op Kimi Raikkonen te groot geworden en was de race dus eigenlijk al gereden.

De keuze is jammer, maar begrijpelijk, vindt ook Verstappen. Zowel de coureur als zijn baas zijn ervan overtuigd dat de auto goed genoeg is om te kunnen winnen van de Ferrari's en Mercedessen (iets wat Max de halve race volhield). Dat moet er met een goede startpositie zeker uit gaan komen in de laatste paar races van het seizoen.

Max schopte het met zijn inhaalacties, halve race op kop en uiteindelijke vijfde positie tot 'driver of the day', en kon het dit raceweekend niet laten om wat te zeggen over de bouwers van zijn motorblok en daarbij specifiek over Renault-baas Cyril Abiteboul. "Als hij zich iets meer op zijn eigen team zou concentreren dan over mij te zeiken waren we nu al wereldkampioen. Ik vraag inderdaad veel van het materiaal. Maar ik ben hier niet om zevende te worden en diep in zijn hart weet hij dat wel. We zijn hier niet voor de olympische gedachte," aldus de 21-jarige coureur aan Ziggo. 

Verstappens reactie kwam nadat Abiteboul hem veeleisend noemde. De Fransman is het gezeur van de Nederlander overduidelijk zat, hoewel hij nog nooit direct tegen Verstappen heeft gezegd. Beide heren spelen het spelletje moddergooien blijkbaar liever via de media.