Nieuwe Mercedes B-Klasse staat bol van de 'sensual purity'

Kijkt u wel eens naar een Mercedes B-Klasse, en denkt u dan 'jemig, wat een sensual purity!'? Nee? Dan gaat de nieuwe generatie dat voor u oplossen. Indien u 80+ bent, uiteraard.

Terwijl de eerste blauw-oranje gestreepte B-Klasses van de vorige generatie de politie-Tourans uit het straatbeeld verdrijven, komt Mercedes-Benz met een geheel nieuwe generatie op de proppen. Het is werkelijk alles dat we konden verwachten, want Mercedes past precies hetzelfde trucje toe als op alle andere moderne modellen: hij ziet er grotendeels hetzelfde uit, maar dan ronder. 

De nieuwe B-Klasse werd platter, en oogt dus minder MPV-achtig. Maar toch verloochent het ding zijn afkomst niet: het is nog steeds de ideale praktische kleine Benz. De lampunits zijn herleidbaar naar die van de A-Klasse, en wie sportiviteit wil in zijn B-Klasse, kiest voor een AMG-pakketje. Een echte AMG zou erg grappig zijn, maar daar is Mercedes niet gek genoeg voor: de B-Klasse is de enige echte Mercedes (de X-Klasse en Citan rekenen we even niet mee) waar geen AMG-variant van is.

De B-Klasse gaat verder waar zijn voorganger bleef, met vierpitters onder de kap. Bij de introductie komen de volgende modellen beschikbaar. Om rokende koppelingen te voorkomen krijgen ze allemaal een DCT mee:

  • B 180 (100 kW/136 pk, 200 Nm); met 7G-DCT
  • B 200 (120 kW/163 pk, 250 Nm); met 7G-DCT
  • B 180 d (85 kW/116 pk, 260 Nm); met 7G-DCT 
  • B 200 d (110 kW/150 pk, 320 Nm); met 8G-DCT 
  • B 220 d (140 kW/190 pk, 400 Nm); met 8G-DCT

Waar de vorige B-Klasse (en dus ook onze politie) het nog met de oude 2,2 liter viercilinder moest doen, krijgt de nieuwe B220d de tweeliter die bekend is uit de E-Klasse. De benzinemotoren zijn in beide gevallen een 1.3 die samen met Renault werd ontwikkeld. Vanzelfsprekend koos Mercedes voor de binnenplaatjes voor het duurste S-Klasse-achtige interieur dat geen klant gaat aanvinken. Fantaseert u daar dus even gewone tellers en stof overheen.