Kia e-Niro lacht elke premium elektro-SUV uit

De hybrideversies van de Kia Niro gaan als warme broodjes over de toonbank. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor de volledige elektrische versie aangezien deze beter presteert dan vergelijkbare modellen van premiummerken.

De Niro is al een paar jaar een belangrijk model voor Kia. Ze verkopen als een trein en de hybride versies zijn zelfs de bestverkopende hybride-auto's van het jaar 2017 en 2018. Het merk zet dan ook hoog in voor de volledig elektrische editie van de populaire SUV. Een ding is zeker: hij kan zich nu al meten met de concurrentie. Tenminste, als we het over het bereik van de elektro-SUV hebben. De e-Niro schopt het verder dan de Audi's, Jaguars en Mercedessen van deze wereld.

We weten niet precies na hoeveel kilometer de Mercedes EQC stopt: de fabrikant geeft 450 NEDC-kilometers door, maar aangezien de test niet realistisch is, gokken we eerder op 300 km. De Audi e-tron geeft het na iets meer dan 400 kilometer op en de Jaguar I-Pace moet na 470 kilometer aan de lader hangen, maar de e-Niro tuft nog vrolijk 15 kilometer verder. Hij haalt volgens de betrouwbare WLTP-cyclus namelijk 485 kilometer 455 kilometer* op een volle lading van het 64 kWh accupakket. In de 'urban' WLTP-testcylus – waarbij een constante snelheid van 50 km/u aangehouden wordt – komt de auto tot wel 615 kilometer ver. Daarna is de auto weer snel op pad want hij kan tot 100 kW snelladen.

De Kia e-Niro verschijnt eind dit jaar in de showroom, en zal qua uitrusting en looks amper verschillen van de Niro die u nu op straat ziet. Opvallend is wel dat Kia zeven jaar en 150.000 km garantie op motor en batterijen geeft. Over de prijs kunnen we u nog niets vertellen, die houdt Kia nog voor zich tot een later moment.

*Update 03-12. Door een fout in de meetmethode (de auto reed te lang in de zuinige stadsmodus) is het voorgespiegelde WLTP-bereik te positief. Kia schroeft de waarden terug naar 455 km voor de 64 kWh-versie (-30 km) en 289 km voor de 39,2 kWh-versie (-23 km).