Officieel: de wankelmotor komt terug

De wankelmotor is helemaal niet dood. De laatste auto met zo'n motor mag dan uit 2012 stammen, de rotatiebrommer komt weer terug: Mazda gaat hem voor het einde van 2019 in een nieuwe auto lepelen.

Het idee achter de wankelmotor was geweldig: minder ruimte, minder gewicht, meer toeren en meer vermogen. In de praktijk bleek het toch iets minder rooskleurig. De auto's met de dorito-blokken slurpten sloten benzine en olie en waren niet bepaald betrouwbaar te noemen. Zeker niet als er een onderhoudsbeurtje vergeten was. Maar ondanks deze negatieve punten ziet Mazda toch nog potentieel voor de aparte motortechniek. Alleen dan niet als primaire aandrijving van de auto, maar als range extender.

Het is misschien niet waar u op gehoopt had, maar het toont wel aan dat er een nuttige toepassing is voor dit type motor. In dit geval denkt Mazda dat de wankelmotor perfect is om de accu's van een elektrische auto vol te pompen met stroom. Om dit doel zo efficiënt mogelijk te behalen is het motorblok wel aanzienlijk verkleind: hij heeft maar één op de zijkant geplaatste, draaiende driehoek en moet het doen zonder turbo. Hij is ongeveer even groot als een schoenendoos. De gereduceerde omvang kan prima omdat het blok niet het doel heeft om zoveel mogelijk pk's te produceren, maar om een stabiele hoeveelheid stroom op te wekken. Daarbij komt dat het motorblokje makkelijk onder de achterbak te plaatsen is. Hierdoor wordt er geen bagageruimte opgeslokt en blijft het zwaartepunt van de auto lekker laag.

Mazda wil de wankel-range extender nog voor het einde van 2019 in een nieuwe elektrische auto in Japan op de markt hebben. Wanneer we hem in andere landen gaan zien laat de fabrikant nog even in het midden. Wat ze wel graag willen laten weten is dat we de terugkomst van de wankel waarschijnlijk gaan zien in een crossover, omdat dat dat nu de trend is.

Daarnaast heeft Mazda nog wat verder gedacht over de range extender. Zo moet hij ook op LPG kunnen lopen als de benzineprijzen toch die twee euro halen, en kan hij ook ingezet worden om mensen van stroom te voorzien. Iets wat erg handig is tijdens de regelmatig voorkomende stroomstoringen in thuisland Japan.