BMW bevestigt i4 voor 2021, met tot 700 km bereik

BMW komt in 2021 met de geheel elektrische i4, een groter model boven de i3 dat BMW-rijders die ook nog wel eens verre reizen maken moet aanspreken. CEO Harald Krüger bevestogde het model op de Autosalon van Parijs.

Volgens Krüger komt de i4 qua looks het dichtst in de buurt van een huidige 4 Serie Gran Coupe, vandaar de fotokeuze. Eerdere berichten spreken overigens meer over een 4 Serie GT, dus het is goed mogelijk dat het definitieve product iets hoger op zijn poten staat. Krüger: "It is my pleasure to announce that the BMW i4 will also be arriving in 2021. That means, in 2021 we will have five, fully-electric core models. This underlines our strong commitment to future mobility." De vijf modellen waar Krüger op doelt zijn:

  • BMW i3 (stadsmobiliteit, 2013)
  • MINI Electric (2019)
  • BMW iX3 (mid-size SUV, 2020)
  • BMW iNext (luxe, 2021)
  • BMW i4 (vierdeurs coupé, 2021)

Het geclaimde bereik van tot 700 km grijpt terug op de hoogste van de drie batterij-opties die BMW in een vroeg stadium presenteerde: dit '50e'-pakket omvat 120 kWh en legt in theorie 700 kilometer af op één lading. Dit was echter wel in de tijd van de NEDC, maar als er volgens WLTP een dikke 500 km overblijft is dit nog steeds zeer de moeite waard.

Krüger deed zijn uitspraken op de persconferentie van BMW tijdens de Autosalon van Parijs, een evenement dat BMW's management twee jaar geleden liet schieten voor een ingelast crisisberaad met betrekking tot de (elektrische-) toekomststrategie. Kennelijk heeft Krüger twee jaar geleden genoeg managers aan zijn zijde gekregen, want het begint erop te lijken dat BMW zijn oude voortrekkersrol  op het vlak van de elektrische auto weer wil oppakken.

Algemeen werd verwacht dat de i5 de volgende 'i' van BMW zou worden, maar deze naam is tot nader order teruggelegd op de rijpingsplank. De i4 komt eerder, en hij wordt gebouwd in München. Dat is prettig voor de Duitse werkgelegenheid. Qua design zal de i4 voortborduren op de iVision Dynamics uit 2016, hieronder afgebeeld.