Tijdens de Grand Prix van Rusland hadden vijf coureurs genoeg gridstraffen verzameld om achteraan het veld te starten. Geen van die coureurs vond het daarom nodig om verder dan de eerste kwalificatieronde te racen. Hierdoor verschenen er maar tien wagens in Q2, en dat is volgens de FIA niet de bedoeling geweest van de gridstraffen. Daarom gaan ze nu kijken hoe ze dit probleem kunnen oplossen.
Vanuit het oogpunt van de coureurs en hun teams is het volledig logisch om niet mee te doen aan de kwalificatieraces als het toch niets verandert voor je startpositie. Het is alleen maar extra nadelig om met meer kilometers op het motorblok en extra versleten banden aan de startlijn te verschijnen. Vreemd genoeg had de FIA dit niet zien aankomen bij de invoering van het gridstraffensysteem, maar gaan ze het wel aanpakken.
Gelukkig is de oplossing voor dit probleem vrij simpel volgens FIA-racedirecteur Charlie Whiting: in plaats van iedereen een willekeurig plekje toebedelen, worden de geforceerd achteraan geplaatsten ingedeeld naar hun prestaties in de kwalificatiesessies. Whiting denkt dat dit motiverend genoeg is om de kwalificatie toch uit te rijden omdat coureurs de impact van de gridstraf kunnen minimaliseren.
Onlangs heeft de FIA ook aangegeven dat ze de hele kwalificatie op de schop wil nemen zodat deze eerlijker verloopt. Er wordt gedacht aan vier sessies die in één uur gepropt worden. Elke sessie vallen er vier rijders af tot er acht overblijven in Q4, deze mogen vechten voor de echt goeie posities aan de start.
Beide plannen moeten nog besproken worden. In het geval van het aanpassen van de gridstraffen vermoedt Whiting dat het wel goed zal komen. Hij denkt dat de teams zijn plannetje wel goed zullen keuren, al hoopt hij dat er geen onverwachte nadelen naar boven komen. Het gaat immers nog om een vrij nieuw idee.