Ook Peugeot staakt ontwikkeling dieseltechnologie

De gouden eeuw van de zelfontbrander lijkt definitief achter de rug te liggen. Ontwikkelingsbudgetten verschuiven naar brandstofcellen en accupakketten, de diesel is het kind van de rekening, Zo ook bij Peugeot.

Het aandeel van diesels in de totale autoverkopen daalt rap. Vooral bij de kleinere auto's kan het niet meer uit om een dieselmotor te installeren, en daarnaast worden benzinemotoren steeds zuiniger - niet in de laatste plaats door hulp van slimme hybridesystemen. Diverse fabrikanten hebben diesel al uit het raam gegooid of uitontwikkeld: Toyota en Volvo zijn bekende voorbeelden. Peugeot kan hier aan toegevoegd worden: tot nader order zijn alle investeringen in diesel stilgezet. Er worden geen nieuwe blokken of verfijningen meer ontwikkeld, tenzij diesel in Europa terugveert in marktaandeel.

Peugeot sluit aan in een steeds langer wordende rij van fabrikanten die diesel op de backburner zetten. Zowel imagotechnisch als qua marktpotentieel is het momenteel verstandiger om op elektrificering in te zetten voor de toekomst. Eerder deze maand presenteerde moederbedrijf PSA een tweetal plugin hybride-aandrijflijnen, die - gekoppeld aan een 180 pk sterke 1.6, over de lineup uitgerold gaan worden. De eerste, HYBRID (11,8 kWh), werkt alleen op de vooras, en zorgt voor een systeemvermogen van maximaal 225 pk. De tweede, HYBRID4 (13,2 kWh), verdeelt de aandrijving over vier wielen, en is goed voor maximaal 300 pk. Daarnaast verwachten we in 2019 een volelektrische Peugeot 208.