Vandaag was de derde ronde in onderhandelingen tussen de Bovag en de vakbonden over een nieuwe CAO voor werknemers in de MvT-branche. De Bovag leek het logisch om op zaterdag werken mogelijk te maken voor werkgevers en werknemers. Dat is meer van deze tijd, maar de vakbonden denken daar anders over. Die doen er alles aan om de vrije zaterdag te beschermen. Dat deden ze immers ook voor de werknemers van VDL Nedcar.
De onderhandelingen gaan nu voornamelijk over de monteurs. Verkopers, wassers en andere diverse medewerkers mogen al wel op zaterdag werken. Voor hen geldt het als een normale werkdag. Hiervoor is in de CAO al jaren geleden een uitzondering gemaakt. De Bovag denkt dan ook dat het logisch is om dit over de hele linie door te trekken. Ook komt dit idee niet van henzelf, maar voornamelijk van de werkgevers en werknemers zelf. Zij geven aan dat ze graag wat flexibeler willen zijn en soms ook een dag doordeweeks vrij willen hebben om andere dingen te regelen of bij de kids te zijn.
Het probleem van het werken op zaterdag ligt volgens de FNV niet bij het werken op zaterdag, maar bij de Bovag. Zij willen het werken in het weekend verplicht stellen en daarbij de bijbehorende toeslagen schrappen. Kortom: de Bovag vindt dat het een gewone werkdag in het vijfdaagse rooster moet worden. Maar daar gaan de vakbonden niet mee akkoord. Zij pleiten ervoor dat werknemers vrijwillig moeten kunnen kiezen om op zaterdag te komen werken en hiervoor dan ook extra toeslag krijgen.
Volgens de vakbonden kan het werk van de sleutelaars niet vergeleken worden met dat van verkopers. Voor de consumenten is het tegenwoordig namelijk niet meer dan normaal om op zaterdag (voor een auto) te gaan shoppen. Het laten repareren van auto's is dat niet. Dat dit komt omdat het tot nu toe nog vrijwel nergens kan, wordt buiten beschouwing gelaten.