Deze keurige Skoda Superb-sleeper is een BMW M5 de baas

Wij zijn een sucker voor nette sleepers, vooral wanneer ze verpakt zijn als ietwat anonieme, maar zeer keurige auto's. Zoals deze Skoda Superb: hij heeft 560 pk onder de kap, maar dat zou je niet zeggen.

De nieuwste generatie Skoda Superb is een schot in de roos: de koper heeft nog steeds zeeën van ruimte voor een goede prijs, maar het bakkige van de vorige generatie is eraf, vooral dankzij de mooie scherpe lampen. Topmodel onder de Skoda's is de Laurin & Klement (vernoemd naar oprichters Václav Laurin & Václav Klement), in de Superb desgewenst te combineren met een 280 pk sterke 2.0.

De eigenaar van dit exemplaar in Groot-Brittanië - die, net als zijn auto, anoniem wil blijven - tikte £40.000 af voor zijn auto, en daarna nog eens £30.000 voor de modificaties. Na wat spielerei met de standaardmotor besloot hij all-out te gaan: er ging een nieuwe motor uit de Audi S3 in (310 pk), en het vermogen werd opgevoerd tot 560 pk. Evenveel als een vorige generatie BMW M5, hoewel het ding op de sprint een nieuwe M5 bijhoudt: 0 tot 96 km/u gaat in 2,9 seconden, dankzij AWD en een relatief laag gewicht van 1.541 kg.

Omdat de Superb vrij laag ligt zie je niet dat er serieus plakkerig zomerrubber onder ligt, rond vrij bescheiden 17 inch wielen. Understatement is belangrijk bij de auto, en bovendien helpen kleinere wielen het rijcomfort. Onder de Greenline-badge op de kofferklep (lol) huist een op maat gemaakt uitlaatsysteem, dat de eigenaar naar eigen zeggen £3.000 kostte. Een vrij bescheiden enkele pijp aan weerszijden verraadt weinig van het potentieel, hieromheen zitten Akrapovic-sierstukken.

Mocht u hebberig geworden zijn naar deze vrij dikke sedan, hij staat te koop. De eigenaar wil er £35.000 voor hebben, en valt terug op zijn Abarth 595 als daily. Da's nou ook weer het andere uiterste...