Enige Alfa Romeo 155 GTA Stradale ter wereld wordt geveild

De Alfa Romeo 155 GTA was succesvol erg succesvol op het circuit en dat moest gevierd worden met een extra krachtige 155 GTA Stradale, maar verder dan een prototype kwam het niet. Dit prototype staat nu te koop.

Tussen 1992 en 1997 had Alfa Romeo een auto in handen waar de Duitse concurrentie niet aan kon tippen. De Alfa Romeo 155 GTA deed het met zijn tweeliter turbomotor (190 pk) en vierwielaandrijving dan ook extreem goed. Zowel op straat als in de touringcar-versie. En hoewel Alfa Romeo eigenlijk nooit plannen had voor een krachtigere versie van de 155, werd er toch een prototype gemaakt op basis van de 155 Q4: De 155 Stradale.

De unieke wagen werd ontwikkeld in samenwerking met Abarth-engineer en bouwer van de Lancia 037 Sergio Limone. Het is dan ook niet gek dat de 155 GTA Stradale vrij veel onderdelen van Lancia bevatte. Sterker nog, de unieke Alfa was eigenlijk onderhuids vrijwel een Lancia. De hele aandrijflijn, op het achterdifferentieel na, was geleend uit de Delta HF Integrale. Ook de gehele ophanging kwam uit de legendarische rally-auto. 

Het geheel klinkt als een auto die de liefhebbers zeker gekocht hadden, maar toch trok Alfa op het laatste moment de stekker uit het hele project. Het werd te duur omdat ze nog grotere plannen hadden met de auto. Zo moest deze op z'n minst beschikken over een zescilinder, maar dat paste niet op de aandrijflijn van de Delta Integrale. Er moest dus een heel nieuw fabricageproces in leven geroepen worden, en dat zou ervoor zorgen dat alles, inclusief de auto, teveel zou gaan kosten. De 155 GTA Stradale werd als onverkoopbaar bestempeld en kwam er dus nooit. 

Tenminste, op het prototype na dan. Deze auto heeft inmiddels al wel meerdere eigenaars gehad terwijl hij amper 40.000 km heeft gelopen (betrouwbaarheid? Hoge onderhoudskosten? Het blijft een Alfa...). Op de achtervleugel na is de de auto is grotendeels origineel gehouden. De vleugel is herbouwd naar originele staat en teruggeplaatst. Als u op 27 oktober in Padua, Italië verschijnt met tussen de 180.000 en 220.000 euro, heeft u kans om met dit prachtige stukje Alfa-historie naar huis te rijden.