Eindelijk! Autowereld doet iets met grafeen

Ford is de eerste automaker die iets doet met het wonderspul grafeen. Dat werd hoog tijd.

Wellicht heeft u nog nooit van grafeen gehoord, dus een zeer korte introductie. Grafeen is een enkele laag koolstofatomen, in principe te winnen uit grafiet dat bekend is van gebruik in potloden. Grafeen is bijzonder dun; pas als je 3 miljoen laagjes stapelt, bereik je een hoogte van 1 millimeter. Het spul is dus praktisch tweedimensionaal en 50 tot 200 keer sterker dan staal, zeer licht, erg flexibel en uitermate geschikt als geleider. Allemaal schitterend en de verwachtingen waren en zijn hooggespannen, maar wat heeft het wonderspul de wereld nu eigenlijk gebracht? Nou, vooralsnog teleurstellend weinig.

Dat is niet de schuld van grafeen of van de wetenschap, maar omdat wij nogal ongeduldig zijn, het goedje enorm werd gehyped en het bovendien nogal duur is om te maken. Grafeen zou desalniettemin een revolutie in de autowereld ontketenen omdat het zo licht en sterk is. Die revolutie blijft voorlopig uit, maar inmiddels wordt er tenminste iets gedaan met de stof. Ford heeft de primeur en is de eerste automaker die grafeen gebruikt.

Verwacht geen sci-fi toepassing, maar een meer alledaagse: grafeen blijkt namelijk geweldig geschikt te zijn als geluidsisolator. 'Graphene is not economically viable for all applications, but Ford, in collaboration with Eagle Industries and XG Sciences, has found a way to use small amounts in fuel rail covers, pump covers and front engine covers to maximize its benefits. (...) Generally, attempting to reduce noise inside vehicle cabins means adding more material and weight, but with graphene, it’s the opposite.

Ok, grafeen als veredeld verpakkingsmateriaal is wellicht niet waar nerds op hadden gehoopt, maar alle begin is moeilijk.  Bovendien kan u de technologie binnenkort in uw eigen auto vinden; aan het eind van het jaar wordt eerst de Ford F-150 ermee uitgerust en daarna wordt het ook in andere modellen toegepast. Als u in de tussentijd betere toepassingen voor grafeen kan bedenken, maakt u kans op een Nobelprijs.