Officieel: Stadium Super Trucks verbannen uit Australië

Veel toffer dan een Stadium Super Trucks-race wordt het niet, maar helaas kunnen de Australiërs er niet meer van genieten. De rechter bekrachtigde een eerder afgegeven verbod, en dus mag de raceklasse zich niet meer vertonen op het continent.

We kunnen er geen genoeg van krijgen: trucks die op drie wielen door de bocht komen en een schans met te hoge snelheid nemen om vervolgens, na meters vliegen, veel te hard te landen. Het is ultieme gekheid op een circuit en dat is juist wat het zo geweldig maakt, maar de altijd serieuze Australiërs denken daar anders over

De landelijke autosport federatie (CAMS) achtte de vliegende trucks te gevaarlijk voor racers en toeschouwers en besloot dat het niet meer mocht op alle Australische circuits. Stadium Super Trucks-baas Robby Gordon was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Deze deed gisteren uitspraak in voordeel van de CAMS. De schorsing van de sport blijft op z'n plaats voor de nabije toekomst.

De onenigheid tussen de SST en CAMS loopt al langer. De schorsing van de raceklasse geldt al sinds mei toen er een wiel van een truck loskwam en tegen een brug vol toeschouwers klapte. Niemand raakte hierbij gewond, maar CAMS zag hierdoor het potentiële gevaar van de sport ondernam direct actie.

"Whether it is grassroots motorsport or competition on the national stage, the safety of competitors, officials and spectators is paramount and something we will not compromise on," vertelt CAMS CEO Eugene Arocca aan Motorsport. "As the governing body for four-wheeled motorsport in Australia, we have a responsibility to ensure we do everything possible to make the sport as safe as it can be, and we believe this category poses a significant risk, particularly on a confined street circuit."

Met de uitspraak van de rechter lijkt het erop dat de strijd gestreden is, en de SST alleen nog in de VS zal racen. Tenzij we Robbie kunnen overtuigen dat de vliegende trucks ook in Nederland welkom zijn. We hebben minimaal twee circuits waar we wel wat schansen op kunnen plaatsen, en in Zandvoort kunnen ze zelfs nog even door de duinen raggen.