Verkoop e-scooters in Nederland met 250 procent gestegen

Niet alleen de elektrische auto is in opkomst, de e-scooter gaat nog een stukje harder. Bijna elke tiende verkochte scooter is tegenwoordig elektrisch.

Als het op elektromobiliteit aankomt, is de scooter nog een stukje veelzijdiger dan de auto. Je bent wendbaar, kunt hem makkelijker parkeren, en omdat je vaak alleen korte afstanden aflegt is bereik geen issue. De RAI Vereniging meldt dat in de eerste negen maanden van 2018 4.192 elektrische scooters werden geregistreerd, tegenover 1.645 in dezelfde periode vorig jaar. Hiermee maken e-scooters 9,2 procent van de totale markt uit, een groter aandeel dan volledig elektrische auto's, die over de eerste negen maanden van 2018 een marktaandeel van 3,8 procent innamen.

De redenen voor de stijging moeten naast een grote aanbod gezocht worden in een milieuzone voor scooters van voor 2010 in Amsterdam, en slooppremies in Rotterdam en Den Haag. De grote steden voeren een actief ontmoedigingsbeleid voor wat betreft oude scooters, een kwart van alle nieuwe e-scooters werd in Amsterdam geregistreerd.

Ook al stijgt de gemiddelde bouwkwaliteit de laatste jaren, er zit nog wel veel rommel in het huidige aanbod, dat niet minder dan 110 verschillende merken omvat. Dit verklaart tevens de flinke prijsverschillen: je kunt een e-scooter kopen voor €2.000, maar er ook makkelijk €6.000 op stukslaan. Experts raden aan wel even goed onderzoek te doen voor over te gaan op de aanschaf.

Verreweg het populairste e-scootermerk in Nederland is Niu. Het Chinese merk heeft bijna 30 procent van de totale markt in handen. Hieronder sommen we de merken met 100 verkopen of meer op, hoeveel hiervan kende u voor vandaag?

  1. Niu 1.228
  2. I-GOO     369   
  3. GOVECS     329   
  4. LUQI     279   
  5. E-MAX     174   
  6. EZNEN     167   
  7. MONASSO     147   
  8. UNU     131   
  9. EVOMAXX     108   
  10. E-COCO     102   
  11. EMCO     100    

Gevestigde partijen zien we nog niet in de lijst, marktleiders Piaggo en Sym verkopen nog geen e-scooters. Wel opende Vespa vandaag de reserveringen voor zijn eerste elektrische model. Deze Elletrica wordt vanaf het einde van het jaar geleverd, heeft een vermogen van 4 kW/5,4 pk, een bereik van 100 km en een vanafprijs van €6.629,-

Nu we constateren dat e-scooters populairder worden is een logische vervolgvraag: 'wie koopt die dingen?'. We vroegen de cijfers op bij de Rai vereniging, en het zal u wellicht niet verbazen dat het aandeel jongeren niet bar groot is. Slechts drie procent van de kopers (145 stuks) is een particulier die jonger is dan 26 jaar, gezien de prijs niet heel raar. De meeste e-scooters in de particuliere sector worden verkocht aan mensen in de leeftijdscategorie 46-55 jaar: zij nemen met 692 stuks meer dan een kwart van alle particuliere verkopen voor hun rekening. De redenen? Koopkracht, het hechten van een grote waarde aan duurzaamheid, praktische redenen (inzet voor woon-werkverkeer), vult u het maar in.

Tot slot de zakelijke markt. Wellicht verwachtte u dat de meeste registraties deelscooters, parkeerwachten, en pizzabezorgers betroffen, maar niets is minder waar. Met 1.509 registraties heeft de zakelijke markt 36 procent van het totaal in handen. Dat is aanzienlijk, maar tegelijkertijd ook een minderheidsaandeel.