Nieuwe Porsche Panamera GTS brengt 460 pk aan V8-power

Porsche heeft de Panamera GTS onthuld, een model dat het het gat tussen de Panamera 4S en de Turbo opvult. Om het model nóg aantrekkelijker te maken dan het al is, lepelde Porsche een flinke V8 in het vooronder.

'GTS'. Het is onder Porschisten een graaggeziene lettercombinatie. Op de 911 is het het model met net even meer power dan standaard, een rauw randje en extra sportieve details, zoals bijvoorbeeld centerlock wielen. Door het succes van dit model in de 911-range, kregen ook andere Porsches een GTS-variant: de Cayenne, de 718 Boxster en Cayman, en ook de Panamera. De vorige Panamera GTS had nog de flinke atmosferische 4,8 liter V8 aan boord, de huidige switcht naar de moderne 4.0 V8 biturbo die ook in de (550 pk sterke) Turbo ligt. Een verademing, nadat de 4S teruggeschroefd werd naar een V6.

In de Panamera GTS staat de vierliter garant voor 460 pk en 620 Nm, 20 pk en 100 Nm meer dan de voorganger aan boord had. Het model heeft standaard vierwielaandrijving, ook al zie je dit in de naam niet terug, en komt er als hatchback en als Sport Turismo. Beide varianten doen de 0 tot 100 km/u in 4,1 seconden en halen een topsnelheid van respectievelijk 292 en 289 km/u.

De Panamera GTS krijgt zijn rauwe randje mee in de vorm van een standaard sportuitlaatsysteem en een chassis dat 10 mm lager ligt dan dat van andere Panamera's. Schakelen gaat via de bekende 8-traps PDK. De marktintroductie vindt plaats in december, precies op tijd voor kerstmis dus. Porsche prijst de instapmodellen als volgt: 

  • Porsche Panamera GTS: €189.500 
  • Porsche Panamera GTS Sport Turismo: €195.600