Handig: nieuwe Lamborghini Murciélago is onderhoudsvriendelijk

Lamborghini maakt de Murciélago al jaren niet meer, en dat is nog steeds jammer. Maar gelukkig komt er goed nieuws uit Iran. Daar kunt u nu een nieuwe, extra onderhoudsvriendelijke versie kopen. Er schuilt maar een klein addertje onder het gras.

De Lamborghini Murciélago wordt al sinds 2010 niet meer gemaakt door de Italianen uit Sant'Agata. Degene die deze auto toch nog nieuw wil hebben, moet creatief te werk gaan. Iraniër Massoud Moradi is blijkbaar zo iemand, want hij heeft het heft in eigen hand genomen en is vier jaar geleden met zijn team begonnen aan de herrijzenis van de uit productie genomen Murciélago SV. 

De auto is onlangs aan het publiek getoond en lijkt op het eerste gezicht ook een perfecte replica van de supercar. Dat komt doordat Moradi's team de originele tekeningen van de auto bezit en op basis hiervan het geheel opnieuw heeft opgebouwd. Daarbij is zelfs gekozen voor dezelfde materialen als de Italianen gebruikten, Koolstofvezel en verschillende composieten. Maar toch deelt de gekopieerde 'reverse enginered' Lambo geen enkel onderdeel met het origineel. Ook presteert hij in geen opzicht hetzelfde.

Moradi geeft eerlijk toe dat zijn creatie nergens hetzelfde weggedrag vertoont als zijn originele broer. Een belangrijke factor hierbij is de V12 die ontbreekt. Moradi en zijn team vonden het een beter idee om een V6 uit de Hyundai-fabriek achter de bestuurdersstoel te plaatsen. Hoewel er geen vermogens zijn genoemd, haalt de bolide volgens Massouds zeggen met gemak snelheden van 280+ km/u. Maar of dat op een veilige manier kan weet niemand. De auto is vooralsnog helemaal niet getest.

De keuze voor de ietwat saaie V6 is overigens even grappig als praktisch. Met een V12 kan je niet zomaar overal terecht voor onderhoud, een euvel dat de Lambo-bezitter op de koop toe neemt. Maar de kopers van Moradi's creatie kunnen gewoon naar de beunhaas om de hoek, want die weet wel hoe hij met deze V6 om moet gaan. Het onderhoud zal daarom een stuk makkelijker zijn.

Wat er nu precies met de replica gaat gebeuren is nog niet helemaal duidelijk. Moradi liet doorschemeren dat hij er wel vijftig tot honderd wilde gaan maken, en dat er in de toekomst misschien nog wel gekozen kan worden voor een V8 of V10. Tenminste, als Lamborghini geen legertje van advocaten naar Iran laat afreizen.