Guy Edwards, redder van Niki Lauda, NIET overleden

Guy Edwards, de man die op 1 augustus 1976 Niki Lauda op de noordlus van de Nürburgring uit zijn brandende Ferrari trok, is na een lang ziekbed op 75-jarige leeftijd overleden.

Edwards was geen hoogvlieger in de Formule 1: hij startte slechts in 11 races. Eén daarvan was de Grand Prix van Duitsland in 1976, en zijn daden tijdens de race definieerden voor het grote publiek zijn beeld. Samen met enkele andere coureurs redde hij Niki Lauda uit het brandende wrak van diens Ferrari, nadat hij op het Nordschleife-gedeelte gecrasht was. Mede dankzij Edwards zagen we Lauda tot halverwege dit jaar nog prominent in de Formule 1. A propos Lauda: de Oostenrijker is sinds kort van de intensive care afgehaald, twee maanden na zijn longtransplantatie.

De Britse Edwards werd voor de redding van Lauda beloond met de Queens Gallantry Medal. Privé kreeg hij de nodige tegenslagen te verwerken, waarvan de ergste het verlies van zijn eigen zoon Sean was. De 26-jarige coureur overleed, precies vijf jaar voor zijn vader, tijdens zijn werk als race-instructeur. Edwards junior zat destijds in Australië op de passagiersstoel van een Porsche 911-racer, toen één van zijn pupillen vol in een muur reed. Cynisch genoeg brandde het wrak uit en kwam Edwards om het leven. De bestuurder, William Holzheimer, overleefde ternauwernood. Onderzoek naderhand wees uit dat versleten remblokken een rol speelden in de crash.

Update 15:00 uur. Fake news at work. Edwards is levend en wel. Nieuws van zijn overlijden, dat begon op Reddit, werd door betrouwbare sites als Motorsport.com en Autosport overgenomen, maar later door journalisten van dezelfde toko onderuit gehaald . Inmiddels hebben deze sites heel laf het artikel van hun site getrokken, in plaats van met rechte rug verantwoordelijkheid te nemen voor de blunder. 

Update 17:10 uur. Inmiddels hebben de sites wél verantwoording afgelegd voor de misser.