Dure laadbeurt: rekening van €40.000 voor volladen Tesla

Een Spaanse familie die hun Tesla Model S aan de lader had gegooid, schrok zich onlangs het leplazarus: hen werd een rekening van 40.000 pegels gepresenteerd.

Een groot voordeel van elektrische auto's, zijn de lage running costs. Een EV heeft weinig bewegende onderdelen en stroom is vaak een stuk goedkoper dan benzine of diesel. Hoewel ook daar uitschieters mogelijk zijn. Een Spaans gezin dat lekker bewust bezig dacht te zijn met hun Model S, kreeg een rekening van €40.000 gepresenteerd. In andere woorden: dan hadden ze beter een Nissan Leaf kunnen kopen, deze leegrijden, en daarna weer een nieuwe Leaf kopen.

Oorzaak voor de exorbitante kosten was een rekenfoutje: het laadstation had de prijs van €0,50 niet per kWh maar per Wh gerekend. Hierdoor kwamen de kosten duizend keer hoger uit dan de bedoeling was. Kan gebeuren, hoewel we ons wel afvragen hoe moeilijk het precies was om een supercharger te vinden in Galicië. Je gaat toch niet 80 kWh tegen zo'n tarief aan een 22 kW-lader tanken, als je ook een supercharger voor kratis kunt pakken?