Politie op pad met touringcar, verdient €100.000 aan appende bestuurders

De politie heeft een zeer effectief wapen tegen de appende bestuurders gevonden: de touringcar. Afgelopen week ging een groep dienders in Gelderland op pad en schreef meer dan 750 boetes uit.

Een touringcar wordt vooral gebruikt voor het vervoeren van kinderen op schoolreisje, of bejaarden die een dagje uit gaan. Maar in handen van de politie is het een geldmachine wapen dat appende bestuurders op heterdaad betrapt. 

Het grote voordeel van z'n hoge bus is dat de inzittenden een prachtig uitzicht hebben op de automobilisten en truckers om hen heen. Iets wat niet altijd het geval is vanuit een normale politiewagen. Vooral de appende truckers zijn vanuit de bus makkelijk aan te pakken. Zo makkelijk dat één trucker binnen half uurtje twee keer een prent van 239 euro verdiende. 

De touringcar heeft drie dagen door Gelderland gereden en was daarmee verantwoordelijk voor meer dan 750 boetes ter waarde van een ton. Hierbij viel op dat meer dan de helft van de prenten (464 stuks) uitgeschreven werd aan bestuurders die met hun telefoon bezig waren. 173 boetes gingen naar vluchtstrookrijders (iets wat ook een groeiend probleem lijkt te worden) en werden er drie automobilisten van de weg gehaald. Zij reden meer dan 50 km/u te hard en mochten direct hun roze papiertje/pasje inleveren.

In juni van dit jaar reed er ook al een touringcar vol politie door het land. Toen schreven de dienders voor ruim 100.000 euro aan boetes uit. Maar toch was de laatste inzet van de bus geen succes volgens commandant/projectleider Raimonde Elsendoorn: "Honderdduizend euro is een groot bedrag, maar dit was niet het doel. We hopen dat we de mensen door deze controles bewuster kunnen laten worden van het gevaar van appen en bellen achter het stuur. Het is onverantwoord als je met 140 km/uur een appje verstuurt," zegt ze tegen Omroep Gelderland.

Vooralsnog lijkt de inzet van de bus het beste wapen tegen het gevaarlijke gedrag van appende bestuurders. De pakkans voor dit vergrijp blijft immers laag waardoor de hoogte van de boete niet echt afschrikt. Gelukkig is de politie ook aan het testen met een camera die kan detecteren of een automobilist bezig is met zijn of haar telefoon.