Bestuurder met griep is de nieuwe alcomobilist

Naast het feit dat iemand met griep iedereen om zich heen aansteekt, blijkt nu ook dat deze personen even goed autorijden als iemand die straal bezopen is. 

Het seizoen van de grieperige mensen is weer aangebroken. Dat betekent niet alleen dat u moet uitkijken voor rondvliegende ziektekiemen, maar ook voor rondvliegend blik op de snelweg. De aan griep lijdende automobilist kan volgens Duits onderzoek helemaal niet meer autorijden en zou lekker in bed moeten blijven liggen. De Duitse longstichting is tot de conclusie gekomen dat de ziekte de reactietijd in het verkeer met elf procent vertraagt, en dat is nog maar één van de problemen.

Het onderzoek richtte zich naast de ziekte, ook op de medicijnen die grieppatiënten innemen. Deze hebben vaak bijwerkingen zoals duizeligheid, rusteloosheid, vermoeidheid en beïnvloeden de reactietijd. Daarnaast zit er in vloeibare medicatie regelmatig alcohol waarvan we de invloed wel kennen. Ook aan de oppeppende kant van het geneesmiddelen spectrum bevinden zich gevaren. Producten die bijvoorbeeld codeïne bevatten, stimuleren de patiënt waardoor deze het gevoel heeft dat hij fit is terwijl het lichaam duidelijk verzwakt is en dus slechter kan reageren.

"Vaak is de griepmedicatie met aanvulling van actieve farmaceutische ingrediënten en cafeïne - een verraderlijke combinatie. Omdat de patiënt zich fit voelt en zijn ongeschiktheid om te rijden is niet echt waarneemt," zegt Andrea Haussler, verkeerspsycholoog bij TÜV SÜD. Daarbij kaart ze nog aan dat iets simpels als een kucht of een nies als snel enkele seconden het zich op de weg ontneemt. Samen met de vertraagde reactie tijd kan dit gemakkelijk leiden tot een kop-staartbotsing.

Volgens Andrea moeten zieken dus lekker thuis blijven, en als het echt niet anders kan dan moet er een alternatief gevonden worden voor het autorijden. De trein in tussen de rest van de zieken is een goede optie.