Faraday Future in financiële problemen na investering van $2 miljard

Faraday Future doet al jaren een poging om een elektrische auto te produceren, maar het wil niet echt lukken. Zelfs na een recente investering van twee miljard dollar verkeert het bedrijf alweer aan de rand van de afgrond.

Faraday Future, u weet wel, die autofabrikant die al jaren bestaat, maar welgeteld nul auto's heeft geproduceerd. En dan te bedenken dat ze bij Faraday de ambitie hebben om Tesla uit het water de blazen. Om dat te realiseren wist de autobouwer onlangs een investering van twee miljard dollar te strikken. Met die zee van geld zou je zeggen dat het bedrijf wel even voort kan, maar toch is het nu geforceerd om de lonen van werknemers met twintig procent te korten en sommigen zelfs op straat te zetten. Hoe kan dat?

Eerder dit jaar investeerde het Chinese bedrijf Evergrande Health Industry Group voor twee miljard dollar de elektrische-autofabrikant. Dit deed het bedrijf niet direct, maar het verkreeg 45% van Faraday omdat het Season Smart overnam die het percentage van Faraday eerder had ingekocht. Het probleem zit hem erin dat Season Smart tot de tijd van de overname maar 800 miljoen dollar had overgemaakt naar Faraday Future en er dus nog 1,2 miljard open stond. Dat kwam op het bordje van Evergrande Health Industry Group, dat nu weigert te betalen. 

Faraday heeft inmiddels de eerste 800 miljoen opgemaakt. Om verdere financiële problemen te voorkomen klopte Faraday Future CEO Jia Yueting aan bij de Evergrande om een voorschot los te peuteren. Deze weigerde dit, maar daar liet Jia het niet bij zitten. Hij stapte naar de rechter om het beloofde geld toch te krijgen, maar deze zaak loopt nog. 

Op dit moment balanceert het fopmerk dus alweer op de rand van de afgrond. Als noodmaatregel heeft Jia zijn salaris al teruggeschroefd naar $1 en verdienen de rest van de topmannen meer dan twintig procent minder. Zij zijn niet de enige die het met minder geld moeten doen: verschillende toeleveranciers wachten ook nog op hun betaling van de openstaande facturen.