Ross Brawn: 'Minder racegegevens is beter voor racen'

Formule 1's sportief directeur Ross Brawn heeft het rekensommetje gedaan is tot de conclusie gekomen dat minder racedata leidt tot een betere race. Daarom moet de Formule 1 daar nu eens goed naar kijken.

Voor het eerst sinds lange tijd hadden de Formule 1-teams weer eens te maken met water op het circuit. Afgelopen vrijdag moesten de coureurs hun auto's testen op een natte baan en dat leverde data op waar de teams weinig aan hadden aangezien het raceweekend voor de rest kurkdroog bleef. Met als gevolg dat alle teams een andere strategie en banden hadden gekozen. Dit resulteerde op zijn beurt weer in de fenomenale race van zondag waarbij de topdrie Kimi Raikkonen, Max Verstappen en Lewis Hamilton binnen drie seconden van elkaar over de lijn kwam.

Dit viel ook sportief directeur Ross Brawn van Liberty Media/Formule 1 op. Hij legde de link tussen de spectaculaire race van zondag en de kleine hoeveelheid nuttige data die de teams op vrijdag vergaarden. "Het kwam waarschijnlijk door het feit dat niemand met banden voor droge omstandigheden kon testen. Dat betekende dat de teams minder data hadden dan normaal om hun raceplannen op te baseren. Hierdoor werd de foutmarge groter."

Brawn denkt dat de toegenomen kans op fouten het spelletje interessanter heeft gemaakt. Ook moet het een discussiepunt  worden als de FIA weer gaat kijken hoe ze de sport spannender kunnen maken. Doordat de teams nu zoveel data kunnen vergaren voordat de race begint, kunnen ze veel onzekerheden wegnemen en worden races veel voorspelbaarder dan leuk is.

"Om voetbal als metafoor te gebruiken, wanneer twee teams perfect spelen is de logische uitkomst van de wedstrijd 0-0. Als de simulaties in de Formule 1 alles tot op het kleinste detail konden uitwerken, zou dit alles leiden tot de best mogelijke strategie."