Audi R8 aangescherpt: moderne looks en meer vermogen

Audi maakt één van de laatste atmosferische supercars ter wereld, en blijft dat voorlopig doen. De R8 is strakgetrokken, waarbij de 5,2 liter V10 niet werd overgeslagen. In de woorden van Jeremy Clarkson: poweeeeeer!

Audi is een bedrijf dat vaak wordt beticht van het maken van saaie eenheidsworst, maar je kunt moeilijk ontkennen dat de autofabrikant het tegelijkertijd vaak net even anders aanpakt. Niet alleen hanteert het nog steeds de briljante vijf-in-lijn in de sterkste A3 en TT, ook levert het - in een tijd waarin zelfs Ferrari is gezwicht voor de turbomotor - een atmosferische V10 in de R8. Kost een beetje extra uitstoot en levert wat minder draaimoment op, maar daar krijg je wel een toerenmaker met een uniek geluid voor terug.

De huidige R8 zit halverwege zijn levenscyclus, en dus heeft Audi hem een feestlift gegeven, compleet met een nog scherper uiterlijk en een ur-Quattro-brievenbusje boven de grille. Over het gehele design voeren platte lichtunits en een set enorme stortkokers in de achterbumper de boventoon.

Als gezegd, de 5,2 liter V10 blijft. Wel krijgt deze meer vermogen: 570 pk en 550 Nm, in plaats van 540 pk en 540 Nm. De naam V10 Plus verdwijnt, vanaf nu heet de sterkste R8 'V10 Performance'. Het model matcht de 620 pk van zustermodel Huracán (+10 pk) en zet hier 580 Nm tegenover (+20 Nm). Nul tot honderd gaat in respectievelijk 3,1 en 3,2s en de topsnelheid bedraagt 331 danwel 329 km/u.

De vernieuwde R8 is vanaf begin 2019 te bestellen, de leveringen starten in het eerste kwartaal van dat jaar. Audi biedt drie exterieurpakketten aan, waarbij vooral de afwerking van de frontsplitter, achterdiffuser en stijlelementen op de flanken verschilt. Twee nieuw aan te vinken kleurtjes zijn Kemora Gray en Ascari Blue, en wie zijn R8 te standaard vindt kan zich met personalisaties uitleven via het Audi exclusive-programma. Prijzen volgen, maar met inachtname van ons BPM-stelsel kunt u uw borst natmaken.