Er zijn weinig mooiere voorbeelden van vakmanschap en weelde dan de eieren van Fabergé. De kunstwerkjes zijn onlosmakelijk verbonden met de Romanov-dynastie, het laatste Russische koningshuis. Met de Romanovs eindigde het niet al te florissant (lees: vrij oneerbiedig in een steegje geëxecuteerd door de Bolsjewieken), maar gelukkig bleven hun Fabergé-eieren grotendeels intact: 43 van de 50 Russische eieren bestaan nog.
Een ruime eeuw na de oktoberrevolutie (die eigenlijk in november plaatsvond, hiervoor mag u de Juliaanse kalender de schuld geven) van 1917 zien we een nieuw Fabergé-ei, dat zich met gemak kan meten met zijn illustere voorgangers. Het is opgebouwd rond de Spirit of Ecstacy, het alom bekende ornament op de motorkap van elke Rolls-Royce, en besteld door een klant die zowel Fabergé-eieren als Rolls-Royces verzamelt. Of dit een Russische oligarch of wellicht een andere rijkaard is, komen wij gewone stervelingen niet te weten.
De Spirit of Ecstacy is gemaakt van bergkristal, en wordt omsloten door een 160 millimeter hoog ei, dat in gesloten vorm amethyst toont. Deze paarskleurige kwartssteen rust op een voet van 18-karaats witgoud, met roségouden armen, waarin diamanten zijn ingelegd. Kortom: dit kleine sieraad vertegenwoordigt ongeveer het begrotingstekort van Liberia. En misschien nog een paar West-Afrikaanse landen.
Voor het kleinood werkten designers van Rolls-Royce en Fabergé samen, het eindresultaat werd gisteravond in Goodwood aan een select clubje klanten gepresenteerd. Vandaag verhuist het Zerg-ei naar de Fabergéwinkel in Londen, waar het tot de Kerst wordt tentoongesteld. Daarna gaat het over in de handen van de gelukkige koper, die er vervolgens mee kan doen wat hij of zij wil. Wie weet zien we het binnenkort in een muziekvideo van een rapper figureren, maar we vermoeden van niet.
Dat de identiteit van de klant strikt geheim wordt gehouden is logisch, elke woningovervaller uit de achterbuurt die dit sieraad ziet zal overlopen van enthousiasme om het ei proletarisch te gaan shoppen. De timing is overigens historisch gezien niet zo gelukkig: de originele Fabergé-eieren werden altijd met Pasen overgedragen, niet tijdens de Kerstdagen.