Tesla houdt woord, en maakt eindelijk winst

In een inderhaast ingelaste earnings call heeft Tesla gisteren nabeurs uitstekende cijfers laten zien. Niet alleen werd er winst gemaakt, de verwachtingen van analisten werden ruimschoots overtroffen. Tijd voor chips en jonko's taart en champagne!

Met de winst heeft Tesla woord gehouden: het beloofde eerder dit jaar dat er vanaf het derde kwartaal zwarte cijfers geschreven zouden worden, en dit gebeurde ook. In Q3 werd een netto-inkomen van $312 miljoen gegenereerd, de vrije cashflow bedroeg $881 miljoen. Dit ondanks het terugbetalen van meer dan $82 miljoen aan leningen. Voor Q4 staat het afbetalen van $280 miljoen aan leningen op de agenda, in dat kwartaal verwacht het bedrijf dat de cashflow ongeveer rond nul uit zal komen.

Hiermee komt er een einde aan het verbranden van cash door Tesla: de voorgaande zeven kwartalen werd er meer dan $6,2 miljard doorheen gejaagd. Met inachtname van Q3 daalt dit cijfer naar $5,4 miljard over twee jaar tijd. De balans is nog steeds niet overtuigend, maar er ligt na het afgelopen kwartaal bij Tesla weer wat cash in de la (ja, u mag de auteur voor deze lame grap vierendelen).

Na een eerdere flinke stijging op dinsdag, zat het aandeel nabeurs opnieuw in de lift. Momenteel noteert het bijna 10 procent in de plus, op $316,80. Mocht $TSLA vanmiddag om 16:00 uur op deze stand openen, dan betekent dat dat Elon Musk deze week $1,62 miljard rijker is geworden.

Sinds het in 2010 naar de beurs ging, maakte Tesla in twee kwartalen winst, maar dit was toe te schrijven aan de verkoop van emissierechten. Het derde kwartaal van 2018 is het eerste waarin er op eigen kracht winst werd gedraaid. Grote aanjager van de winst is de productie van de Model 3, die eindelijk de grootste horden overkomen lijkt te hebben. We gokken dat Elon Musk vannacht als een roos slaapt (al dan niet met hulp van een potje Ambien of wat plantjes).